Warmtewende voor elke Vlaams-Brabander

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
buitenunit warmtepomp aan gevel

Inwoners stimuleren om, wanneer hun huidige toestel aan vervanging toe is, over te gaan tot de aankoop van een duurzaam/hernieuwbaar/groen verwarmingstoestel. Het stimuleren gebeurt door ontzorging (faciliteren, aanbieden van faire prijs, werken met lokale aannemers en kwaliteitscontrole).  Deze ontzorging en begeleiding loopt na de pilootfase verder via de werking van Klimaatpunt. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Provinciebestuur Vlaams-Brabant
Adres

Provincieplein 1
3010 Leuven
België

Financiering
Met provinciale subsidies
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Na selectie van de kandidaten bleven er een 25-tal warmtepomp-installateurs over. Deze aannemers werden verspreid over de provincie toegewezen aan een aantal gemeenten. We zorgden dat er voor elk aanbod voldoende concurrentie speelde.

De officiële samenwerking met de aannemers begon in 2020. Communicatie over het aanbod verliep vnl. via de 4 klimaatnetwerk-partners (en via de provincie). Toeleiding van particulieren naar de aannemers gebeurde via een online inschrijftool, met onderscheid tussen aanvragen voor nieuwbouw en een te renoveren woning. Deze laatste werden eerst doorverwezen naar DuWoBo. Het advies van het steunpunt werd nadien eerst overgemaakt aan de aannemer, daarna contacteerde deze de klant. De aannemers werkten niet op commissiebasis.

Waarom?

De uiteindelijke doelstelling was CO2- en fijnstofreductie.

Context 

1) Vlaams-Brabant wil tegen 2040 klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn, d.w.z. dat naast het streven naar een 100 % hernieuwbare elektriciteitsvoorziening, ook de warmtevoorziening fossielvrij zal moeten zijn.

2) De Vlaamse regering keurde eerder een Warmteplan goed. Daarmee heeft ze een plan van aanpak om warmte-energie in Vlaanderen alle kansen te geven.

Het beoogde resultaat

Er zijn te weinig concrete installaties gebeurd, door het feit dat het aanbod te weinig gekend was. De aanvraagcijfers mogen gezien worden. De conversiegraad naar realisaties wijten we aan corona (wachtlijsten bij steunpunt en uitstelgedrag), het prijskaartje van een WP (en het feit dat elektriciteit duurder is dan gas) en de dikwijls nog te beperkte isolatiegraad van bestaande woningen.

Wat waren de uitdagingen?

  • Corona: mensen waren minder geneigd om duurdere investeringen te doen. Voor diegenen die toch initiatief namen, verhoogden de wachttijden
  • Te veel tijd gespendeerd aan de selectieprocedure en te weinig aan de communicatie. Dit maakte, in combinatie met corona, dat het aanbod in het algemeen te weinig bekend was.
  • Het feit dat er op een aantal momenten wachtlijsten ontstonden bij het steunpunt

De succesfactoren

  • De eenvoudige technische kwaliteitscriteria die het steunpunt hanteerde voor de opname van warmtepomp in het aanbod
  • Er werden ruimschoots voldoende aannemers gevonden om deel te nemen
  • Het pionierende karakter van het aanbod
  • Het aanbod heeft een duurzaam karakter en blijft ook na de gesubsidieerde periode verder bestaan voor de hele provincie
  • De (toenemende) relevantie van het aanbod

Tips voor andere gemeenten

  • Vlotte kandidaatstelling/selectieprocedure aannemers
  • Samenwerking koepelfederatie biedt meerwaarde
  • Start met beperkt aantal aannemers
  • Handige online-inschrijfmogelijkheid voor particulieren en gebruiksvriendelijke opvolgtool voor partners
  • Voldoende communicatie
  • Inschakelen provinciaal steunpunt is waardevol, maar zorg dat organiserende partners zelf eerstelijnsadvies aan particulieren kunnen geven

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op