Passiefbouw bouwvakschool Stebo

Het project vervangt een aantal uitgeleefde gebouwen die op verspreide locaties lagen. Het project omvat het samenbrengen van deze lokalen in één nieuwbouw met toevoeging van nieuwe werkhallen, klaslokalen, kleedkamer, enz. en dit voor een totale bruto oppervlakte van 5 443 m².
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Rijksweg 454
3650 Dilsen-Stokkem
België
Wat is er gebeurd?
De school is zo gebouwd dat ze (bijna) geen verwarming nodig heeft. Door een intelligent ontwerp met goede isolatie, extreme luchtdichtheid, zonnewarmtewinsten via goed georiënteerde ramen en gezond en voldoende ventileren, is dit gebouw baanbrekend op vlak van energieverbruik en luchtkwaliteit.
Waarom?
De stedelijke bouwvakschool is een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Zij bereiden hun leerlingen voor op tewerkstelling in het gewone arbeidsmilieu. De school functioneerde jaren in uitgeleefde gebouwen, gelegen op verschillende locaties, die niet beantwoordden aan de hedendaagse eisen voor een bouwvakschool en de energieprestatie-eisen.
Het beoogde resultaat
Het energieverbruik is zo’n 75% lager dan bij een traditioneel schoolgebouw. Het gegoten beton doet dienst als temperatuurbuffer en zorgt voor goede luchtdichtheid. In het hele gebouw is 3-dubbele beglazing geplaatst. De PV-installatie op de daken en de automatisch gestuurde zonnewering dekken een groot deel van het verbruik van de school.
Wat waren de uitdagingen?
De bouw van de nieuwe school heeft de energiekosten van gas verlaagd maar het elektriciteitsverbruik is meer dan verdubbeld. De onderhoudskosten van de technische installaties lopen hoog op, waardoor de winst grotendeels opgaat in de onderhoudskosten. Verder hebben wij ook te maken met zeer veel problemen met de KWO’s, die vaak in storing liggen waardoor de efficiëntie nooit gehaald kan worden.
De succesfactoren
Het energieverbruik in de passiefbouw is lager dan bij een traditioneel schoolgebouw. Dankzij de lagere energiefactuur blijven er voor deze school veel meer middelen over voor de inhoudelijke werking.
Tips voor andere gemeenten
Maak de ecologische winst zichtbaar voor leerlingen en bezoekers, bijvoorbeeld met een scherm dat rapporteert over de CO2-besparing.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.