Coöperatieve zonnepanelen op budgethuurwoningen

AG Stadsontwikkeling Leuven, het autonoom gemeentebedrijf van de stad, verhuurt budgethuurwoningen aan wie moeilijk terechtkan op de private huurmarkt. Op vier residenties met in totaal 23 budgethuurwoningen plaatste energiecoöperatie ECoOB zonnepanelen. Op die manier wil AG Stadsontwikkeling Leuven de woningen verder verduurzamen en de woonkost van de huurders beperken.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Ridderstraat
3000 Leuven
België
Wat is er gebeurd?
AG Stadsontwikkeling Leuven en ECoOB plaatsten er in totaal 83 zonnepanelen voor een totaalinvestering van 42.000 euro en een vermogen van 33,62 kWp.
De installatie wordt aangesloten op de teller voor de gemeenschappelijke delen. Voor wat daar niet verbruikt wordt, is het de bedoeling om in de toekomst een energiegemeenschap op te richten, zodat alle huurders van het AGB van de productie kunnen gebruik maken.
De budgethuurwoningen zijn bedoeld voor gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken om een kwalitatieve woning te kopen of te huren op de private markt en niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of op de wachtlijst staan. De huurprijs van deze woningen ligt lager dan de marktprijs.
Waarom?
Met de installatie van zonnepanelen verduurzamen we niet alleen de budgethuurwoningen. De huurders hebben voortaan toegang tot duurzame, goedkope energie en zullen het verschil merken op hun energiefactuur.
Via de samenwerking met ECoOB kunnen Leuvenaars financieel in dit project participeren en past dit in de LEKP-doelstelling rond coöperatieve/hernieuwbare energie.
Leuven zet in op huurbudgetwoningen als duurste Vlaamse centrumstad om te wonen.
Het beoogde resultaat
De zonnepanelen zijn goed voor een besparing van 8,25 ton CO2 per jaar, maar de goedkopere energie voor de kwetsbare huurders zijn uiteraard een even belangrijke output.
De plaatsing van PV-panelen op de gemeenschappelijke teller heeft een belangrijke positieve impact op het EPC gemeenschappelijke delen
Wat waren de uitdagingen?
Er werden 6 verschillende residenties in eigendom van het AG geprospecteerd, daarvan bleven er 4 over die geschikt bleken. Waar er bvb. nog asbest in het dak zit, zijn eerst andere ingrepen uit te voeren.
De succesfactoren
De medewerking van de door VEB geselecteerde burgercoöperatie ECoOB voor de stroomafnameovereenkomst.
Tips voor andere gemeenten
Deze manier van werken is een win-winsituatie voor zowel de burgers, de coöperatie als de huurders. Leuvenaars kunnen een graantje meepikken, ECoOB versterkt haar werking en slagkracht en de huurders zien hun energiefactuur naar beneden gaan.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.