Energiedelen in de Mechelse sociale woonwijk 'Otterbeek'

In de Mechelse sociale woonwijk ‘Otterbeek’ vormen 70 woningen maximaal vol gelegd met (729) zonnepanelen, waarbij de opgewekt energie via een energiegemeenschap ook gedeeld wordt met sociale huurders zonder PV op hun dak. Daardoor betalen ze minder dan het sociaal tarief voor hun elektriciteit.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Tivolilaan
2800 Mechelen
België
Wat is er gebeurd?
In de Mechelse sociale woonwijk ‘Otterbeek’ werden 70 woningen uitgerust met in totaal 729 zonnepanelen. Via de oprichting van een energiegemeenschap zorgt burger-energiecoöperatie Klimaan er samen met Woonpunt Mechelen, de stad Mechelen en Fluvius voor dat de sociale huurders een mooie besparing op hun energiefactuur bekomen.
Waarom?
- er wordt meer hernieuwbare energie lokaal opgewekt én verbruikt
- sociale huurders betalen een gunstig tarief voor de opgewekte elektriciteit
Het beoogde resultaat
- Totale investeirng: 250.000 EUR
- 729 zonnepanelen (merk: Jinko Solar)
- 70 omvormers met een vermogen van 3 – 5 kVA
- Geïnstalleerd vermogen: 288 kWp
- Verwachte jaarlijkse productie: 262 000 kWh/jaar
- CO2-besparing: 55 ton/jaar
- In 2024: geplande uitbreiding met 129 wooneenheden met een zonne-installatie.
Wat waren de uitdagingen?
De sociale huurders en de leden van de energiegemeenschap dragen bij in het gebruik en het onderhoud van de zonnepaneleninstallatie, zodat het hen minder kost dan het sociaal elektriciteitstarief. De uitdaging is om dit te kunnen bieden aan alle sociale huurders, al is dat vaak nog niet mogelijk door aangerekende administratiekosten door energieleveranciers. Ook de digitalisering van de administratieve afhandeling voor alle betrokken actoren (Fluvius, energieleverancier, de energiegemeenschap) zonder te hoge kosten om een beheersoftware te bekomen blijft een uitdaging.
De succesfactoren
Burgercoöperatie Klimaan haalde de nodige investeringsmiddelen op, waardoor de huurders niet zelf moesten investeren. Klimaan blijft instaan voor het goed functioneren van de installatie en de gebruikers dragen slechts bij à rato van hun effectief verbruik waardoor de sociale huisvestingsmaatschappij het marktrisico van elektriciteitsprijzen niet hoeft te dragen. Fluvius verzamelt alle productie- en verbruiksdata op een platform en levert deze aan Klimaan, die deze verder uitwerkt met de te betalen bedragen per huurder. De sociale huisvestingsmaatschappij vraagt een maandelijks voorschot op de huurlasten, en jaarlijks wordt een eindafrekening gemaakt.
Tips voor andere gemeenten
cf. De nota met juridisch advies kan bekomen worden op aanvraag bij bart.debruyne@mechelen.be
Opgelet: de wijziging sinds opstart dat bijna alle energieleveranciers administratieve kosten aanrekenen bij energiedelen, zorgt ervoor dat het financieel voordeel voor de bewoners vrijwel onmogelijk geworden is.
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.