Straat van de toekomst

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
simulatie van toekomstige situatie

De straat van de toekomst bestaat uit een proefproject om op straatniveau experimenteel om te gaan met wateradaptatie. Door het verminderen van de bovengrondse verharde oppervlakte en door het vermeerderen van de groenblauwe zones, kan een praktijkvoorbeeld gesteld worden om de heraanleg van straten en rioleringsprojecten anders aan te pakken.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Sint-Niklaas
Adres

Kardinaal Cardijnlaan
9100 Sint-Niklaas
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Een deel van de Kardinaal Cardijnlaan wordt heraangelegd als een groene omgeving met waterpartijen, ruimte voor ontmoeting en lokaal en traag verkeer. Hiervoor wordt de straat onthard en vergroend. Het regenwater wordt opgevangen in bovengrondse ondiepe waterbuffers. Om ruimte te maken wordt de straat ingericht als een woonerf. De straat wordt ook éénichtingsverkeer voor gemotoriseerde voertuigen.

Waarom?

Sint-Niklaas hanteert het lobbenstadmodel als kader voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Een van deze lobben is de groene lob Baenslandwijk. De straat fungeert als een centrale groenblauwe ader doorheen deze wijk.

Het beoogde resultaat

We durven stellen dat dit gelukt is. De straat wordt voor 50% onthard. In de plaats komt ruimte vrij voor groen, water, spel en ontmoeting. Het resultaat: een publieke ruimte op mensenmaat met een klimaatrobuuste inrichting, klaar voor de toekomst.

Wat waren de uitdagingen?

Mobiliteit, parkeren en bereikbaarheid blijven tere punten bij de heraanleg van straten. Het is niet evident om in tijden van corona en materialentekort mensen samen te brengen en de vooropgezette timing aan te houden. Ook het willen doorbreken van gangbare praktijken (zoals regenwater bovengronds afvoeren, minder verharden, gedeeld ruimtegebruik) heeft tijd en overleg nodig.

De succesfactoren

Het verhogen van de leefomgevingskwaliteit wordt positief onthaald. De subsidievoorwaarden houden de ambities van het project hoog. Er werd veel geparticipeerd en gecommuniceerd.

Tips voor andere gemeenten

Betrek tijdig alle betrokken diensten bij de totstandkoming van het project om het draagvlak te vergroten en geen onverwachte aanpassingen te moeten doen.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op