Bye Bye Gazon

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Dieter Coppens met campagnebeeld

BYE BYE GAZON is een campagne die aan burgers, bedrijven, scholen, lokale overheden en andere organisaties  vraagt om een deel van het kortgemaaide gazon om te toveren tot een paradijs voor insecten. Iedereen kan meedoen door een deeltje tuin, berm of openbaar terrein gewoon te laten groeien etc. Daarnaast kunnen burgers aan het gemeentebestuur vragen de berm voor hun woning niet meer te maaien. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Zoersel
Adres

Handelslei 167
2980 Zoersel
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Via een uitgebreide promotiecampagne werd een oproep gedaan naar de lokale groendienst / inwoners/verenigingen/scholen/bedrijven. Via een registratietool konden lokale overheden/burgers/verenigingen/scholen aangeven hoeveel m² tuin/openbaar domein  ze lieten verruigen. Om aan te geven dat de berm niet gemaaid moest worden, stelden we via de campagne bermbordjes ter beschikking aan de inwoners.

Waarom?

De campagne beoogt erin lokale overheden / burgers / verenigingen / scholen /  bedrijven  te inspireren om op hun terrein  (met een minimale inspanning) de lokale biodiversiteit een boost te geven. De campagne wijst niet met de vinger, maar draagt een positieve boodschap uit.  De campagne valt onder het LEKP Werf 1 en dat is mooi meegenomen. 

Het beoogde resultaat

In 2022 realiseerden we volgende output:

  • meer dan 540 mensen vulden de bijenvriendelijke teller in.
  • 95.714 m2 gazon werd verruigd, te vergelijken met 15 keer de oppervlakte van een voetbalveld.
  • al meer dan 9.571.000 bijen en vlinders kregen zo een nieuwe thuis.

In Zoersel werd 24.412 m2 gazon verruigd, dit zowel op openbaar terrein (open ruimte en bermen) als in privétuinen. Goed voor 4 voetbalvelden.

Wat waren de uitdagingen?

Bye Bye Gazon is een campagne die zich extern richt naar lokale groendiensten etc.  Het de bedoeling om de komende jaren het aantal burgers dat deelneemt aan de campagne verder uit te breiden. Daarnaast is de campagne ook voor de interne gemeentelijke organisatie een signaal om extra en blijvend in te zetten op de bevordering van de biodiversiteit (in keuze van plantmateriaal, bermbeheer).

De succesfactoren

Door de opmaak van de campagne (filmpjes met Dieter Coppens, digitale ludieke registratietool met daaraan verbonden een wedstrijd, bermbordjes, etc) wordt de campagne breed gedragen bij de bevolking.Als gemeente betaal je een soort van abonnementsgeld en krijg je jaarlijks gratis uitbreidingen op de campagne zoals dit najaar bijvoorbeeld de campagne https://byebyegazon.be/laat-ze-liggen/(opent nieuw venster)

Tips voor andere gemeenten

Schakel de lokale bib in en plaats er in de maanden mei/juni een infostand met het (aangeleverde) fotomateriaal en de bermbordjes : zo bereik je weer meer burgersVerwittig tijdig de scholen en bezorg hen tijdig het aangeleverde materiaal voor scholen.Neem je groendienst mee in het hele verhaal en toon hen de Powerpoint van VVOG “Byebyegazon, bloemrijk grasland in de praktijk” 

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op