
Zonne- en windenergie voor het eerst belangrijker dan gas en steenkool

Je zag het nieuws onlangs misschien al passeren: het afgelopen halfjaar werd in de Europese Unie voor het eerst méér elektriciteit opgewekt uit zon en wind dan uit fossiele bronnen. In vier landen, waaronder België, was dat voor het eerst in de geschiedenis het geval. Wind en zon waren samen goed voor 30 procent van de geproduceerde elektriciteit in de EU, fossiele bronnen zakten naar 27 procent.
Hoopgevend voor iedereen die met het klimaat begaan is, en een opsteker voor alle lokale besturen die iedere dag hard werken aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen. Als de lidstaten dit kunnen volhouden, dan komt de volledige onafhankelijkheid van fossiele bronnen in zicht, aldus Ember(opent nieuw venster), de wereldwijde energiedenktank die de cijfers publiceerde.
Om op dit positieve elan verder te surfen brengen we graag enkele impactvolle praktijken onder de aandacht waar je als lokaal bestuur inspiratie uit kan putten.
Gent en Mechelen verduurzamen stadsgebouwen met zonnepanelen
- In 2022 won Stad Gent de Europese ‘Procura+ Award’(opent nieuw venster) voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu aan de Rigakaai. De stad streefde ernaar om tegen 2024 30% van het elektriciteitsverbruik in stadsgebouwen uit zonne-energie te halen. Dat was een grote uitdaging, omdat zelfs het uitrusten van alle eigen daken met zonnepanelen niet voldoende zou zijn om dit doel te bereiken. Daarom sloot Stad Gent eind 2021 een 15-jarige stroomafnameovereenkomst af met burgercoöperatie Beauvent. Sinds 2023 produceert deze coöperatie jaarlijks 7.000 MWh elektriciteit op de daken van Lemahieu Group. Gentenaren konden mee investeren in deze installatie.
- Mechelen heeft heel wat bouwkundig erfgoed en ging op zoek naar manieren om ook deze stadsgebouwen te verduurzamen. Bij de restauratiewerken aan de Predikherenkerk werden lichtgewicht zonnepanelen geplaatst zonder de erfgoedwaarde va het monument aan te tasten.
Beerse en Halle investeren in windenergie met lokale betrokkenheid
- Open dialoog en samenwerking tussen gemeente Beerse, burgercoöperatie Campina Energie, Wienerberger, Eneco en de inwoners resulteerde in het nodige draagvlak voor twee windmolens op de productiesite van Wienerberger. Naast inspraak werden ook de lusten en lasten gedeeld met de omwonenden.
- Halle investeert via investeringscommunale Zefier mee in de nieuwe windmolen op het bedrijf van Barry Callebaut. Met een eigen symbolische financiële inbreng van 25 euro zal de stad jaarlijks meegenieten van de opbrengst van de windturbine.
Op zoek naar meer informatie? Bekijk deze en andere praktijken in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.
Auteur
-
AnneleenTilburghProjectmedewerker communicatie, data en tools
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenPraktijkvoorbeelden
-
Virtuele power purchase agreement (PPA)
Energie en klimaat -
lichtgewicht PV op Predikherenkerk
Energie en klimaat -
windmolenproject Wienerberger
Energie en klimaat -
participatie in windmolen
Energie en klimaat
Nieuws
-
Nieuws
Ontdek de VVSG-praktijkendatabank: een schatkist aan lokale oplossingen
CommunicatieBestuur en burgerEnergie en klimaatDiversiteit en gelijke kansenVrije tijdKinderen en gezinnenZorg en gezondheidLokaal sociaal beleid -
Nieuws
VVSG Klimaatdag 2026 in je gemeente? Stel je nu kandidaat
Energie en klimaat -
Oproep
Europese subsidie voor begeleiding van burgercollectieven bij renovatie
Energie en klimaat