Stages zijn geen bijzaak. Ze zijn een essentieel onderdeel van de professionele vorming van wie morgen onze zorg en welzijn draagt. De VVSG ondertekende daarom mee het nieuwe stagecharter dat inzet op kwalitatieve stages, gedragen door goede begeleiding, duidelijke afspraken en wederzijds vertrouwen.
Als VVSG geloven we sterk in de kracht van warme, kwaliteitsvolle stages, gedragen door betrokken mentoren, geëngageerde studenten en organisaties die leerplekken zien als groeiplekken.
Piet Van Schuylenbergh ondertekende het charter namens VVSG, met volle overtuiging. Vlaams zorg- en welzijnsambassadeur Candice De Windt nam het initiatief. Tal van partners uit het werkveld, onderwijs en beleid sloten zich daarbij aan.
Van bezorgdheid naar gezamenlijk engagement
Het stagecharter is het resultaat van bijna twee jaar intens overleg tussen zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, studenten en beleidsmakers. De aanleiding? Een toenemende bezorgdheid over de kwaliteit en beleving van stages.
Het charter biedt een antwoord op die bezorgdheid. Geen resultaatsverbintenis, maar wél een krachtig engagement: om van elke stageplek een volwaardige leeromgeving te maken, gedragen door structurele samenwerking, zorgzame begeleiding en gedeelde verantwoordelijkheid.
Warm onthaal voor charter
De officiële lancering vond plaats in ’t Eizerenhof van vzw Zonnelied in Lennik, in aanwezigheid van talrijke vertegenwoordigers uit de brede zorg- en welzijnssector.
In haar toespraak benadrukte Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen Caroline Gennez, het belang van sterke stages.
“
Stages zijn de sleutel om jongeren te laten proeven van het echte werk in de zorgsector. Duidelijke afspraken kunnen het verschil maken tussen een goede en een slechte stage, en dus tussen een nieuwe, gemotiveerde werkkracht in zorg en welzijn, of iemand die werk zoekt in een andere sector.
Caroline Gennez
Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen
Ook initiatiefneemster Candice De Windt benadrukte de kracht van het charter.
“
Te vaak horen we negatieve verhalen over stages. Het ligt niet in de aard van onze mooie sector om bij de pakken te blijven neerzitten. Met andere woorden, er is zoveel drive in onze sector, en dat is net wat we meer willen uitdragen. Dit charter is een positief, verbindend antwoord vanuit de sector zelf.
Dank aan iedereen die zich inzet voor sterke stages, van studenten tot stagebegeleiders, van zorgprofessionals tot directies, van bewoners tot vrijwilligers. Want een sterke sector groeit op plekken waar mensen voor elkaar zorgen en daarin blijven groeien: in kennis, in verbinding, in vertrouwen.