
Vlamingen sorteren beter dan ooit, maar correcte inzameling onderweg blijft aandachtspunt

Uit een recent rapport van de Interregionale Verpakkingscommissie(opent nieuw venster) (IVC) blijkt dat België nog altijd erg goed verpakkingsafval inzamelt en recycleert. In totaal recycleerden we 79,7% van alle verpakkingen in 2023. Fost Plus behaalt zelfs een recyclagecijfer van 97,2%, een opmerkelijk resultaat dat te danken is aan de goed sorterende burger en de inzet van de afvalintercommunales en steden en gemeenten.
Lichte stijging recyclage drankverpakkingen
Er is een lichte stijging merkbaar in de recyclage van drankverpakkingen ten opzichte van 2022. Zo werden er in 2023 83,7% van de PET-flessen ingezameld en gerecycleerd. Dat cijfer blijft onder de recyclagedoelstelling van 90% die sinds 2022 geldt in het Interregionaal Samenwerkingsakkoord. Voor blikjes ligt de selectieve inzameling op 68,5%. Als we rekening houden met het schroot afkomstig van verbrandingsinstallaties, ligt de totale recyclagegraad op 94,1%, waarmee we de recyclagedoelstelling wel halen. Ook Europa scherpt de verwachtingen naar selectieve inzameling aan: de nieuwe EU-verpakkingsregels (PPWR) verplichten lidstaten om tegen 2029 minstens 90% van de drankverpakkingen in te zamelen.
Correcte inzameling onderweg blijft aandachtspunt
Hoewel de burger thuis goed sorteert, blijft consumptie buitenhuis een uitdaging. On-the-go consumptie leidt nog te vaak tot wegwerpproducten die niet in de recyclagestroom terechtkomen, zeker diegene die als zwerfvuil eindigen of in de natuur achterblijven. Hoewel deze hoeveelheden qua tonnage beperkt lijken in vergelijking met het totale marktaanbod, veroorzaken ze wel een aanzienlijke maatschappelijke kost. Vooral drankverpakkingen blijven prominent aanwezig in het zwerfvuil en maken naar schatting zo’n 40% van het volume uit. De VVSG blijft dan ook duidelijk in haar standpunt: blijvend inzetten op preventie en bronmaatregelen is essentieel om het zwerfvuilprobleem effectief aan te pakken.
Sterke lokale recyclagecapaciteit
Goed nieuws is dat we 81% van het huishoudelijk verpakkingsafval in België zelf recycleren, vooral glas en metalen. Ook een groot deel van het plastic, zoals PET-flessen, PP en folies, verwerken we lokaal. Dat is belangrijk in het kader van de Europese verplichtingen over het gebruik van recyclaat in voedselverpakkingen. België is dus niet alleen sterk in sorteren, maar bouwt ook aan een duurzame recyclage-infrastructuur.
Auteur
-
LOESWEEMAELSProjectmedewerker Verpakkingsafval
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Relevante kennisgroepen
Nieuws
-
Nieuws
-
Standpunt
-
Nieuws