Op zondag 6 juli 2025 lichtte de Vlaamse regering tijdens een persconferentie de grote lijnen toe van het geactualiseerde Vlaamse Energie- en Klimaatplan (VEKP). Het Vlaamse luik vormt het laatste ontbrekende onderdeel van het nationale klimaatplan, dat België eigenlijk al op 30 juni 2024 bij de Europese Commissie moest indienen. Officiële documenten heeft de Vlaamse regering nog niet vrijgegeven, maar dit is wat we nu al weten.
Doel blijft: 40% minder uitstoot tegen 2030
Vlaanderen bevestigt opnieuw zijn ambitie om de uitstoot van broeikasgassen met 40% te verminderen tegen 2030. Die doelstelling ligt al vast sinds de vorige legislatuur. Eerdere evaluaties(opent nieuw venster) toonden echter al aan dat Vlaanderen die doelstelling zonder bijkomende maatregelen niet haalt. De Europese Commissie houdt vast aan een Belgische reductiedoelstelling van -47%.
Mobiliteit centraal in bijkomende reducties
De grootste extra inspanningen komen uit de mobiliteitssector. Vlaanderen wil onder meer de tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen stimuleren. Ook landbouw, gebouwen en de niet-ETS-industrie moeten bijkomend bijdragen.
Binnen de mobiliteit valt ook zero-emissie stadslogistiek op als belangrijk aandachtspunt. Dat gaat over leveringen in stadscentra zonder uitstoot van CO₂ of andere vervuilende stoffen – bijvoorbeeld via elektrische bestelwagens, vrachtfietsen of centrale overslagpunten aan de rand van de stad.
Vlaanderen kiest hierbij niet voor één uniforme regeling, maar biedt lokale besturen handvaten om hun eigen aanpak te ontwikkelen.
De VVSG benadrukt dat substantiële middelen noodzakelijk zijn voor steden die werk willen maken van ambitieuze, duurzame stadslogistiek.
Overeenstemming met VVSG-standpunten
Een aantal voorstellen waarvoor VVSG eerder al pleitte, lijken te zijn opgenomen in het plan. Het gaat onder meer om de taks shift, renovatiemaatregelen met aandacht voor betaalbaarheid, en gerichte premies voor kwetsbare doelgroepen.
Ook het Vlaams sociaal klimaatplan zou deel uitmaken van het Vlaams klimaatplan. Dat plan moet de hogere kosten voor fossiele brandstoffen – onder andere door de invoering van het Europese emissiehandelssysteem ETS2 – compenseren. De VVSG merkt op dat de mobiliteitsmaatregelen in dat plan vooral inzetten op uitvoeren van bestaand beleid. Daardoor dreigt het oorspronkelijke doel uit zicht te verdwijnen: kwetsbare groepen effectief ondersteunen. Lees het VVSG standpunt over het sociaal klimaatplan.
Nog geen nieuws over opvolger LEKP
Tijdens de persconferentie bleef het stil over het structureel overlegplatform dat in de beleidsnota van minister van Binnenlands Bestuur aangekondigd werd als opvolger van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). De VVSG vraagt snel duidelijkheid, zodat lokale besturen hun eigen klimaatbeleid verder kunnen uitwerken en uitvoeren.
VVSG blijft opvolgen
De VVSG gaat in gesprek met de betrokken kabinetten en vraagt snel meer duidelijkheid over de maatregelen en de gevolgen voor lokale besturen. We waken daarbij over zowel de ambitie als de uitvoerbaarheid.
Herbekijk het parlementair debat
De aankondiging van het klimaatplan was onderwerp van debat in het Vlaams Parlement op woensdag 8 juli. Verschillende fracties stelden vragen aan ministers Melissa Depraetere, Matthias Diependaele, Annick De Ridder en Jo Brouns.