
Vlaamse regering keurt wijziging BOA-decreet eerste keer principieel goed

De Vlaamse regering keurde op 16 mei het voorontwerp tot wijziging van het BOA-decreet (decreet buitenschoolse opvang en afstemming met buitenschoolse activiteiten) principieel goed. Het voorontwerp bouwt verder op de conceptnota over de verdere uitrol van het BOA-decreet(opent nieuw venster), die de Vlaamse regering eind februari goedgekeurde (zie nieuwsbericht 28/02/2025).
Wat verandert er?
Het voorontwerp tot wijziging van het BOA-decreet verankert een aantal principes vanuit de conceptnota in het BOA-decreet. Het gaat dan onder andere over:
- De overgangstermijn wordt verlengd tot 1 september 2026. Lokale besturen die eerder klaar zijn om te starten, zullen ervoor kunnen kiezen om al te starten op 1 januari 2026. De VVSG vindt het positief dat lokale besturen die klaar zijn om te starten, dat kunnen doen op 1 januari en dat lokale besturen die meer tijd nodig hebben, kunnen starten op 1 september 2026.
- Het kwaliteitslabel kleuteropvang houdt op met bestaan wanneer het lokale bestuur start met de lokale uitrol van BOA. Vanaf 1 september 2025 kent Opgroeien geen nieuwe kwaliteitslabels meer toe.
- In de plaats van het kwaliteitslabel kleuteropvang moet elk lokaal bestuur een eigen lokaal erkenningskader ontwikkelen, op basis van enkele minimale Vlaamse kwaliteitsvoorwaarden. Ook het toezicht op het naleven van dat lokale erkenningskader wordt een opdracht voor het lokale bestuur.
- Het lokaal samenwerkingsverband krijgt een sterkere rol. Lokale besturen zullen moeten motiveren als ze afwijken van het advies van het lokale samenwerkingsverband
Minimale Vlaamse kwaliteitsvoorwaarden
Het kwaliteitslabel kleuteropvang wordt vervangen door een lokaal erkenningskader. In dat kader houden lokale besturen rekening met de minimale Vlaamse kwaliteitsverwachtingen in zes kerngebieden en enkele voorwaarden.
- Organisatorisch beleid, inclusief het beleidsvoerend vermogen (het beleid, de regelgeving en de financiering vanuit een heldere visie op ieders verantwoordelijkheid)
- Pedagogisch beleid (de inhoud van pedagogische werking en kwaliteit gericht op de holistische ontwikkeling van elk kind), inclusief
- het aangaan van kwaliteitsvolle interacties tussen de medewerkers en de kinderen
- het gebruik van het Nederlands als verbindende taal en het stimuleren van de kennis van het Nederlands
- Medewerkersbeleid (de medewerkers in de kinderopvang en het belang van hun competenties, permanente vorming en werkomstandigheden), inclusief
- dat medewerkers de nodige competenties hebben
- dat medewerkers voldoende kennis van het Nederlands hebben
- dat de organisator bij de aanstelling van elke persoon die werkt in de kinderopvanglocatie, het goed en zedelijk gedrag van de betrokkene controleert
- Toegankelijkheid (en betaalbaarheid van het aanbod voor alle gezinnen en kinderen met het oog op participatie, sociale cohesie en respect voor diversiteit), minstens bijzondere aandacht voor kleuters, kwetsbare gezinnen en kinderen met een specifieke zorgbehoefte
- Monitoring en evaluatie (in het belang van het kind en het gezin, en met het oog op kwaliteitsverbetering van beleid en praktijk)
- Verbondenheid (de verbinding met andere aanbieders van naschoolse activiteiten, de buurt, de gemeenschap en andere voorzieningen die werken met gezinnen en kinderen)
Het is niet de bedoeling het Vlaams kwaliteitskader concreter te maken. Lokale besturen krijgen zo de vrijheid om het lokaal in te vullen. Het is positief dat daardoor lokaal maatwerk mogelijk wordt, maar tegelijkertijd stellen we vast dat deze nieuwe opdrachten veel vragen oproepen (bijvoorbeeld naar aansprakelijkheid, het verzoenen van de regierol met die van toezichthouder, de ondersteuning van lokale besturen bij de nieuwe opdrachten).
Volgende stappen
Het voorontwerp van decreet wordt nu voorgelegd aan onder andere de Raad van State. Na de definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering, gaat het ontwerp van decreet naar het Vlaams parlement voor verdere bespreking.
Na de wijziging van het decreet zal de Vlaamse regering ook het besluit over het lokaal beleid, de samenwerking en de subsidie voor buitenschoolse opvang en activiteiten aanpassen. Daarin worden de modaliteiten bepaald van onder andere de BOA-subsidie, de rapportering en de compensatieregeling.
Verder zal de Vlaamse regering ook de modaliteiten van de BOOST-subsidie regelen in een apart uitvoeringsbesluit. Het ontwerp van dat besluit is in april al besproken in het raadgevend comité van Opgroeien (zie advies 2025/03 van het raadgevend comité Opgroeien(opent nieuw venster)), en wordt nu verder voorbereid voor goedkeuring door de Vlaamse regering.
We volgen de verschillende stappen in het beleidsproces van dichtbij op en houden jullie verder op de hoogte.
Meer weten?
Lees de regelgevende documenten:
- het voorontwerp van decreet(opent nieuw venster)
- de nota(opent nieuw venster)
- de memorie van toelichting(opent nieuw venster)
En bekijk de veelgestelde vragen(opent nieuw venster) op de website van Opgroeien.
Auteur
-
RikaVerpoortenStafmedewerker lokaal beleid kinderopvang
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
Nog geen duidelijkheid over voorrangsregels in de inkomensgerelateerde kinderopvang
Kinderen en gezinnen -
Nieuws
Week van de Opvoeding 2025: ‘Goed genoeg ouderschap’
Kinderen en gezinnen -
Nieuws
Middelen koopkracht: vanaf 2025 andere aanpak voor de VIA sectoren
Zorg en gezondheidKinderen en gezinnenPersoneelsbeleid