
OCMW-verhaal: Ondersteuning die werkt en doet werken

Noa is startend sociaal werker als Silvia bij haar aanklopt in 2018. Voor zowel Noa als voor Silvia is het nieuw en onwennig, en dat zorgt voor een klik die tot vandaag voortduurt.
Silvia is naar het OCMW gestapt op aanraden van een familielid nadat haar werkloosheidsuitkering is stopgezet. Ze zou te weinig inspanningen gedaan hebben om werk te vinden. Daar is ze het zelf niet mee eens: ze deed verschillende kortlopende jobs maar werd telkens ontslagen. Niet goed genoeg, niet snel genoeg… het heeft haar zelfvertrouwen onderuitgehaald. En dan is bij het OCMW gaan aankloppen geen eenvoudige stap.
Het leefloon wordt in orde gebracht. De gesprekken met Silvia maken voor Noa duidelijk dat Silvia meer in haar mars heeft dan ze op dat moment kan laten zien: ze is de spil van de familie, en draagt de zorg voor haar grootmoeder, bij wie ze inwoont. En dat ondanks haar eigen gezondheidsproblemen. De sociale dienst van Beringen biedt verschillende projecten en begeleidingen aan en Silvia benut deze goed. Een psycholoog begeleidt haar in het stellen van grenzen bij de familieleden die te sterk op haar leunen. De coaching in het project ‘weer stralen’ helpt haar om haar binnenkant én buitenkant opnieuw te aanvaarden en graag te zien. Via de samenwerking tussen Anja en Noa in het OCMW werkt Silvia aan haar zelfwaarde en aan haar gezondheid. “De eerste personen die je begeleidt, vergeet je nooit”, zegt Noa. “Maar met Silvia is er echt een connectie. Zolang ze hulp nodig heeft, laat ik haar niet los.”
Silvia groeit en wordt sterk genoeg om op zoek te gaan naar een job die ze graag wil doen: kinderverzorgster. Anja uit het team activering van het OCMW bespreekt met Silvia haar mogelijkheden en wensen. Met het portfoliotraject worden Silvia’s kerncompetenties in kaart gebracht. Een stage bij een onthaalmoeder is een succeservaring, maar een job vinden in de kinderzorg blijkt moeilijk. Hoewel het niet fijn is om je droom te moeten opgeven, ging Silvia akkoord met het voorstel van Anja om voor een indicering AMA Sociale Economie te gaan en jobs te verkennen in een maatwerkbedrijf. Silvia gaat aan de slag bij De Winning als poetshulp, en dat blijkt haar goed te liggen: ze heeft een goed contact met de collega’s, maakt nieuwe vrienden, en haar wereld wordt wat groter.
Maar ook de begeleiding door Noa loopt intussen verder. Om Silvia te ontlasten, wordt thuisbegeleiding opgestart en een bewindvoerder aangesteld voor haar ‘nonna’. Zo rust niet alle verantwoordelijkheid op Silvia’s schouders. Silvia behaalt ook haar rijbewijs, zodat ze zelf naar haar werk kan rijden en minder afhankelijk wordt van familieleden.
Anja vindt de duokracht die ontstaat uit de samenwerking tussen de dienst activering en het algemeen maatschappelijk werk essentieel. “De échte grote stappen vooruit zijn gezet toen de bewindvoering over de grootmoeder geregeld was, zodat die zorg bij Silvia werd weggenomen. Bij onze werking ligt de focus niet vanaf een bepaald moment enkel op activering. Ook de andere, sociale, zaken moeten intussen verder worden vastgepakt. Dat maakt dat mensen kunnen groeien en de stap naar werk op de juiste manier kunnen zetten. Dan halen we mooie resultaten.”
Toch zijn niet alle zorgen van de baan. Nonna revalideert van een val, en Silvia woont nu al enkele maanden alleen in hun huis. Dat is niet gemakkelijk. Wat de toekomst brengt, is ook onzeker. Komt haar nonna nog terug naar huis, of zal ze naar een woonzorgcentrum gaan? Wordt haar tewerkstelling onder artikel 60 bij De Winning omgezet naar een contract van onbepaalde duur? Deze vorm van hulp is geregeld in artikel 60 van de wet op de OCMW’s. De arbeidsovereenkomst wordt afgesloten met het OCMW, dat de werknemer ter beschikking stelt. Na afloop van deze tijdelijke tewerkstelling krijgt de betrokkene terug het recht op een werkloosheidsuitkering.
Vandaag voelt ze zich niet zo goed; ze heeft op eigen initiatief extra sessies gevraagd bij haar psycholoog. Hoe dan ook staat er vandaag een andere Silvia dan enkele jaren geleden. Silvia zelf ervaart die groei ook. “Noa en Anja zijn altijd in mij blijven geloven. Ik ben fier op mezelf en de weg die ik heb afgelegd”, zegt ze. Anja en Noa glunderen.
De doelstelling van het portfoliotraject is om de competenties, talenten en interesses van de cliënten in kaart te brengen en deze gegevens zo goed mogelijk te gebruiken in de begeleiding naar de arbeidsmarkt. De sociale dienst doet beroep op Vokans vzw, een organisatie die de deelnemers professioneel beoordeelt. Daarnaast brengt de vormingsdeskundige hun talenten en werkpunten in kaart. Deze analyse wordt dan weer gebruikt tijdens de sollicitatietrainingen en meeloopstages, waar ze ook ondersteund worden door de trajectbegeleiders van de sociale dienst.
Arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie (AMA sociale economie) is een traject voor niet-werkende werkzoekenden die omwille van cognitieve, medische, psychische, psychiatrische en/of sociale problematieken niet kunnen deelnemen aan een tewerkstelling in het regulier arbeidscircuit of in de sociale economie. AMA sociale economie biedt begeleide activiteiten aan zodat de werkzoekende opnieuw aansluiting kan vinden met een werkvloer en de context. De trajecten worden zo kort mogelijk gehouden en zetten maximaal in op doorstroom naar betaald werk.
Auteurs
-
NeleSchroyenStafmedewerker armoede
-
GrietBrielsStafmedewerker
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsMeer weten over
Up to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenNieuws
-
Oproep
Foodsavers Kempen zoekt scholen en welzijnsorganisaties
Maatschappelijke dienstverleningLokaal sociaal beleidArmoedeZorg en gezondheid -
Oproep
Geef je mening over gezonde voeding in sociale voedselvoorzieningen
Maatschappelijke dienstverleningLokaal sociaal beleid -
Nieuws
VVSG betreurt strengere regels Mijn Kortingsbon voor energiezuinig huishoudtoestel
ArmoedeEnergie en klimaatMaatschappelijke dienstverlening