
Lokale besturen zetten zich ook in tegen eenzaamheid bij jongeren

Omdat eenzaamheid meer en meer mensen raakt, nemen zo goed als alle steden en gemeenten initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Opvallend is dat 40% van hen nu ook focust op jongeren. De VVSG omarmt al deze praktijken. Omdat de maatschappelijke kosten in ons land kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard euro, vraagt de VVSG de federale en Vlaamse overheid om lokale besturen mee te ondersteunen in hun aanpak.
Lokale besturen tekenen eenzaamheidsbeleid uit
Lokale besturen hebben goede voelsprieten, ze zijn nabij en betrokken en hebben eenzaamheid op de radar. Ze werken constant samen met andere organisaties, zoals verenigingen en scholen. en bereiken zo diverse doelgroepen. Met huisbezoeken, buddyprojecten en ontmoeting detecteren ze eenzaamheid. Projecten zitten vaak op een kruispunt van buurtgerichte zorg, mobiliteit, publieke ruimte en welzijn. Zo goed als alle lokale besturen (98%) richten zich op ouderen, 40% focust nu ook op jongeren. (opent nieuw venster)
Dat is ook zo in Brugge.
“Met Vierkant tegen Eenzaamheid bouwen we aan een samenleving waarin mensen verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. We focussen nu op jongeren, zij hebben extra steun nodig om verbinding te ervaren. Door als samenleving te luisteren, zetten we stappen naar minder chronische eenzaamheid. Lokale besturen zijn zich bewust van de problemen die jongeren kunnen ervaren en spelen erop in.
Marlies HamelsProjectbegeleider Vierkant tegen eenzaamheid bij de Stad Brugge
“Ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen in deze drukke wereld. Het is goed dat lokale besturen hier niet blind voor zijn. De VVSG wil lokale besturen daarbij ondersteunen, met concrete tips en handvaten om deze kwetsbare groep nog gerichter aan te spreken en te helpen.
Wim DriesVVSG-voorzitter
Grote gevolgen voor het mentale en fysieke welzijn
Eenzaamheid zorgt in België jaarlijks voor ongeveer 3,2 miljard euro aan uitgaven voor medische zorg, zoals huisartsbezoeken en medicatie. De indirecte kosten, zoals een lagere werkgelegenheid, ongezonde levensstijl en hogere sterfte, kunnen oplopen van 2 tot 10 miljard euro per jaar, blijkt uit onderzoek(opent nieuw venster). Dat maakt de impact vergelijkbaar met grote gezondheidsrisico’s zoals roken, alcoholmisbruik en obesitas. Een structurele aanpak is dus nodig.
Meer expertise nodig
Het is duidelijk dat lokale besturen doen wat ze kunnen. Bijna twee op drie (62%) geeft aan dat ze meer ondersteuning nodig hebben om eenzaamheid effectief aan te pakken. De VVSG pleit daarom voor meer middelen en expertise. ‘Het kan gaan om extra financiering voor medewerkers, in het bijzonder voor de lokale dienstencentra en zorgzame buurten, en voor opleiding.’ De VVSG benadrukt ook het belang van samenwerking over de domeinen heen en verdere bewustwording en sensibilisering.
De kracht van lokale verbondenheid
Deze VVSG-publicatie staat vol inspirerende voorbeelden en inzichten om een geïntegreerd eenzaamheidsbeleid uit te werken.
Auteurs
-
EmmeVandeginsteStafmedewerker
-
JokeVandewalleRegionaal stafmedewerker thuiszorg
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
Beperking van werkloosheidsuitkeringen: welke impact voor OCMW's?
Lokaal sociaal beleidMaatschappelijke dienstverleningWerk, sociale economie en activering -
Magazine Lokaal
-
Magazine Lokaal
Nederlands is de taal van de sociale mobiliteit
Diversiteit en gelijke kansenVrije tijdWerk, sociale economie en activeringKinderen en gezinnen