Op zondag 4 mei zetten steden, gemeenten en hulpverleningszones in heel Vlaanderen hun brandweermensen in de kijker tijdens de Dag van de Brandweer. Dit jaar vieren we bovendien 10 jaar hulpverleningszones. Omdat lokale besturen vandaag het grootste deel van deze werking financieren, vragen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Netwerk Brandweer de federale overheid dringend om duidelijkheid over de verdere financiering.
Zonevorming versterkt samenwerking en toekomstgericht denken
Voor 2015 waren brandweerdiensten lokaal georganiseerd via afzonderlijke posten. De hervorming bundelde deze posten in 20 hulpverleningszones, met als doel een meer gecoördineerde, efficiënte en slagkrachtige brandweerwerking. Het was een fundamentele wijziging in de organisatie van de brandweer, met een grote impact op het terrein. “De zonevorming was veel meer dan een bestuurlijke verandering. Ze heeft de manier waarop onze brandweer werkt, samenwerkt en toekomstgericht denkt fundamenteel versterkt. Dankzij de inzet van duizenden brandweermensen zijn we vandaag beter voorbereid om onze inwoners snel en doeltreffend te helpen”, onderstreept Vera Celis, voorzitter van Netwerk Brandweer, het belang van de hervorming.
Federale financiering noodzakelijk
Elke dag staan zo’n 12 500 brandweermensen paraat in Vlaanderen, waaronder 8628 vrijwilligers en 3181 beroepsbrandweermensen en 729 ondersteunende medewerkers (VTE). In 2024 kreeg de brandweer 403 375 oproepen, waarvan 249 509 voor dringende medische hulp en 24 485 voor brand.
Vandaag dragen de steden en gemeenten het grootste deel van de kosten van de brandweer. Daar moet verandering in komen, het gaat immers niet enkel om een lokale taak. “De beloofde federale indexering van de middelen is positief. Maar we blijven aandringen op een eerlijke 50-50-verdeling tussen lokaal en federaal niveau. De kosten mogen niet blijven rusten op de schouders van de lokale besturen”, aldus VVSG-voorzitter Wim Dries. Steden en gemeenten zijn volop bezig met de opmaak van hun meerjarenplannen. De VVSG hoopt dat de federale regering snel duidelijkheid geeft over het beloofde groeipad.
Podcastreeks ‘Kazerneklap’ brengt 10 jaar brandweerhervorming tot leven
Speciaal voor deze mijlpaal lanceert het Netwerk Brandweer de podcastreeks Kazerneklap. Brandweermensen vertellen over hun ervaringen met de overstap naar de zonestructuur en de impact ervan op hun werk. In de eerste aflevering staat de 'Lichting 2015' centraal, de eerste generatie brandweermensen binnen de nieuwe zones.