De Vlaamse overheid betaalt mee aan een beschrijvend bodemonderzoek naar PFAS-verontreiniging door blusschuim. Gemeenten, hulpverleningszones en andere overheden kunnen 50% van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 300.000 euro. Deze maatregel is opgenomen in een wijziging van het Vlarebo(opent nieuw venster) (Vlaams reglement betreffende bodemsanering), die op 1 februari 2025 in werking treedt.
Wie kan een aanvraag indienen?
De exploitant, gebruiker of eigenaar van een verontreinigd perceel kan cofinanciering aanvragen, op voorwaarde dat het onderzoek op hun kosten gebeurt. Het gaat specifiek om:
beschrijvende bodemonderzoeken waarvan de opdracht na 21 september 2021 werd gegeven;
facturen die op het moment van de aanvraag minder dan vier jaar oud zijn.
Hoeveel bedraagt de cofinanciering?
Gemeenten, hulpverleningszones en andere overheden: 50%, met een maximum van 300.000 euro.
Ondernemingen: 35%.
Natuurlijke personen (geen ondernemingen): 95%, met een maximale eigen bijdrage van 500 euro.
Structurele oplossing noodzakelijk voor sanering
Met deze cofinanciering wil de overheid gemeenten en hulpverleningszones deels ontlasten van de financiële impact van PFAS-verontreiniging. Voor de sanering zelf blijft een structurele oplossing noodzakelijk. De VVSG blijft daarom pleiten voor de oprichting van een saneringsfonds.
Als gemeente speel je een belangrijke rol in PFAS-vervuiling identificeren en aanpakken. Dit stappenplan helpt je om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Volg de stappen om de veiligheid en gezondheid van je inwoners te waarborgen.