
CO₂-inventarissen verschijnen midden augustus

Lokale besturen die het Burgemeestersconvenant ondertekenden maken tweejaarlijks een emissie-opvolgingsinventaris (MEI) op voor hun grondgebied voor rapportage richting Europa. Om lokale besturen hierbij te ondersteunen publiceert VITO in opdracht van de Vlaamse overheid jaarlijks de CO2-inventarissen: een tool die alle data en berekeningen bevat per sector die nodig zijn om een opvolgmeting op te maken volgens de minimumrapporteringsvereisten van het Burgemeestersconvenant.
Goed nieuws voor een aanzienlijk deel van de lokale besturen. Zij krijgen correctere data voor de monitoring van de verkeersemissies dankzij verkeerspropagatiemodel FLOMOVIA 2.0. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en departement MOW optimaliseren dit model en zorgen ervoor dat Vito deze gegevens meeneemt in de CO2-inventarissen. Het gaat om data voor de jaren 2021 tot en met 2023. Deze verbetering is enkel mogelijk bij steden en gemeenten met een voldoende hoge 'bemetingsgraad', een graad voor hoezeer het FLOMOVIA-resultaat gebaseerd is op lokale verkeerstellingen. Zo weerspiegelen de trends effectief gemeten verkeersintensiteiten op je grondgebied. De VMM bepaalt momenteel de optimale methodiek en bijhorende drempels.
Voor andere steden en gemeenten zal verder uitgegaan worden van de voertuigkilometers van 2016. Aanvullende lokale verkeerstellingen zullen in toekomstige FLOMOVIA-berekeningen meegenomen kunnen worden. Zo kan je als gemeente je bemetingsgraad zelf verbeteren.
VVSG al lang vragende partij voor oplossing om verkeersevoluties te monitoren
Sinds 2016 waren de tellussen van het Agentschap Wegen en Verkeer vanwege besparingen buiten gebruik. De data van de tellussen werd voordien gebruikt om verkeersevoluties voor de CO2-emissies te onderbouwen. Daardoor bleven de verkeersemissies sinds 2016 onveranderd in de CO2-inventarissen. Een pijnpunt waar de VVSG, provincies en vertegenwoordigers van lokale besturen al lang op hamerden in de stuurgroep CO2-inventarissen. Want steden en gemeenten die in hun beleid werk maken van de modal shift zagen deze inspanningen tot nu toe niet vertaald in hun resultaten voor de Burgemeestersconvenant.
Uitstel publicatie CO2-inventarissen naar augustus
Het opnemen van deze data in de inventarissen heeft een impact op de planning. Daardoor werd beslist om de publicatie uit te stellen naar midden augustus 2025. Bijkomend zijn er naar aanleiding van de open dataverplichting ook nog de ontwikkelingen aan Terra en zouden de data rond eigen gebouwen, openbare verlichting en vloot ten vroegste in het najaar van 2025 beschikbaar zijn.
We lijsten de belangrijkste wijzigingen hieronder nog even op:
- De CO2-inventarissen 2023 worden midden augustus gepubliceerd inclusief de voertuigkilometers op basis van FLOMOVIA 2.0 voor gemeenten met een voldoende hoge bemetingsgraad.
- Er zal in de inventarissen voor 2023 geen afsplitsing zijn van verbruiken van eigen gebouwen, openbare verlichting en de vloot. Deze zitten wel vervat in het totale verbruik van de tertiaire sector. Het is wel mogelijk om manueel eigen verbruiken in te vullen, die dan worden afgetrokken van de tertiaire sector. Volgend jaar wordt deze afsplitsing wel weergegeven in de inventarissen van 2023, samen met de publicatie van de inventarissen van 2024.
- In de inventarissen 2023 zullen de energieverbruiken voor sociale woningen, VME’s en laadpalen niet gecorrigeerd zijn vanwege een mismatch tussen subsectoren in de open dataset van Fluvius en de correctiebestanden die VEKA opmaakt in het kader van de energiebalans.
Ontdek meer informatie over de CO2-inventarissen.(opent nieuw venster)
Auteur
-
AnneleenTilburghProjectmedewerker communicatie, data en tools
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
Nieuwe voorwaarden voor Mijn Energiescan vanaf 2025
Energie en klimaatArmoedeMaatschappelijke dienstverlening -
Magazine Lokaal
Ecologie en economie verzoenen
Energie en klimaatKlimaatadaptatie -
Magazine Lokaal
Slimme partners voor een energie-efficiënt patrimonium
Energie en klimaat