Warmtevisie Stad Gent

Status
Afgelopen
Startdatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
foto van het stadscentrum van op hoogte, op de voorgrond een torenpiek met draak

De Warmtevisie van Stad Gent brengt de mogelijkheden in kaart voor de overgang naar fossielvrij verwarmen, het definieert principes en randvoorwaarden.  Het is een leidraad voor het opstellen van een concreet actieplan in de komende legislatuur.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

botermarkt 1
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Europese subsidies

Wat is er gebeurd?

Er zijn meerdere onderzoeken en projecten uitgevoerd om de haalbaarheid van diverse warmtebronnen en -netwerken in kaart te brengen, inclusief studies naar aquathermie, riothermie, en de uitwisseling van industriële restwarmte .

Waarom?

De Stad wil een duidelijk marsrichting aantonen. Gezien studies aantonen dat grootschalige warmtenetten gevoed door industriële restwarmte in de context van Gent minder haalbaar zijn, worden micronetten en individuele oplossingen voorgesteld om fossielvrij te worden. De visie helpt te focussen voor de inzet van mensen, tijd en middelen.

Het beoogde resultaat

Er worden steeds meer warmtepompen geplaatst maar nog niet aan het vereiste tempo. De Energiecentrale zet er sterk op in. Diverse studies hebben haalbare oplossingen geïdentificeerd en sommige projecten, zoals het ZAWENT-project, cohousing Bijgaardenhof, koppeling Wintercircus en de Krook, …

Wat waren de uitdagingen?

Iedereen mee krijgen en de transitie betaalbaar houden. Vermijden dat mensen blijven ‘wachten’ op een warmtenetten.

De succesfactoren

Duidelijke marsrichting die goed gefundeerd is. Warmtenetten zien als een middel en niet als een doel op zich. Samenwerking met diverse partners en gebruik van innovatieve technologieën.

Tips voor andere gemeenten

Er is geen kant en klaar te kopiëren verhaal tussen steden. De context en de lokale opportuniteiten bepalen de accenten die lokaal kunnen gelegd worden. Kijk je niet blind op wat andere gemeenten doen maar onderzoek de opportuniteiten binnen de lokale context, en leer dan van andere steden hoe deze kunnen worden gevaloriseerd.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op