ontharding site Pattyne-Duprez


Algemeen


Initiatiefnemer
Avelgem
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Avelgem
Adres
Meersstraat

Korte omschrijving

Een bedrijfssite die gelegen is naast een natuurgebied en historisch een slechte locatiekeuze bleek werd opgekocht om deze (op termijn) volledig te ontharden en terug te geven aan de natuur. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

De site van 1,3 ha werd aangekocht door intercommunale Leiedal. De eigenaars hadden eerst de bedoeling om hun terrein (zone voor milieubelastende industrie) om te vormen tot KMO-zone. Gezien de ligging zag de gemeente dat niet zitten. De stopzetting van de activiteiten gebeurt in fasen, in de nieuwste gebouwen mag het bedrijf nog 10 jaar exploiteren. De overige gebouwen worden gesloopt en onthard.


Waarom is het gebeurd?

De ligging naast natuurgebied was een cruciale factor in de beslissing om de activiteiten te laten uitdoven. De plannen voor KMO’s stonden haaks op het doel te ontharden en industrie te werken uit de Scheldemeersen. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Op termijn zal de volledige site onthard worden. De overgangsmaatregelen zijn uiteraard belangrijk om de medewerking van de eigenaar te kunnen bekomen.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-01-2023
Einddatum
01-01-2029
Budget
€1 000 000 - €10 000 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (1%)
Externe partners
zeker participatie/ samenwerking via stakeholders Natuurpunt en ANB in dat gebied
Samenwerkingen
/
Gemeentelijke diensten
dienst omgeving

Geleerde lessen


Uitdagingen

De grootste uitdaging is de betaalbaarheid van het project voor een kleine gemeente als Avelgem. Mooi vb. om de bouwshift in de praktijk te brengen en zo planbaten te genereren op een andere locatie.


Succesfactoren

De ligging van de site zorgt voor veel draagvlak in de gemeente. De zichtbaarheid van het project: ‘van fabriek terug naar natuur’. Het project kreeg in 2020 ook de ‘Open Ruimte Beker’ van de VPR.


Tips voor andere gemeenten

Af en toe durven een (berekend) risico nemen.


Contact