Oprichting Klimaatraad


Algemeen


Initiatiefnemer
Harelbeke
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Harelbeke
Adres
Marktstraat 29

Korte omschrijving

De Stedelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur was reeds sinds 1984 actief in Harelbeke. Eerst onder de naam van ‘Stedelijk Groencomité’ later omgevormd tot de stedelijke MINA-raad (Milieu en Natuur). In 2021 werd er beslist om deze MiNa-raad om te vormen tot een stedelijke Klimaatraad.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

De milieuraad bestond meer dan 35 jaar. Beleidsthema’s van ons lokaal bestuur zijn danig gewijzigd en gekoppeld aan de SDG's. Naast milieu-, afval en natuurthema's spelen duurzaamheid, biodiversiteit maar ook energie en mobiliteit een belangrijke rol. In die zin bleek de tijd rijp om de stedelijke MINA-raad om te vormen naar een lokale Klimaatraad. 


Waarom is het gebeurd?

Er was een duidelijke noodzaak om verder lokaal acties te ondernemen om de CO2-uitstoot op gemeentelijk niveau terug te dringen, om de gevolgen van de klimaatsverandering tegen te gaan en onze stad via adaptieve maatregelen voor te bereiden op niet te voorkomen gevolgen. De Klimaatraad kan kan hierin een belangrijke rol opnemen met aandacht voor burgerparticipatie. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

In de gemeenteraad van februari 2022 werden de nieuwe doelstellingen en de oprichting van de klimaatraad verankerd in nieuwe statuten. Ook de mogelijkheid tot het oprichten van thematische werkgroepen binnen de klimaatraad werden hierin opgenomen.


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
21-02-2022
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
< €10 000
Financiering
Met eigen middelen (2.33%)
Externe partners
Gemotiveerde burgers.
Samenwerkingen
Kringloopkrachten, buurttuin, gemotiveerde burgers.
Gemeentelijke diensten
Milieudienst
Externe websites
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

Afbakenen van doelstellingen.

Vinden van geëngageerde burgers die actief willen meedenken en -werken is vaak een uitdaging. Positief in beeld komen via verschillende acties is dan ook belangrijk.


Succesfactoren

Iedereen met een interesse om rond het Klimaat te werken kan zich hiervoor via de Klimaatraad inzetten.


Tips voor andere gemeenten

Probeer om je Klimaatraad goed in de kijker te zetten door burgers laagdrempelig te kunnen aanspreken. Bijvoorbeeld: organisatie van een FairTrade Ontbijt voor inwoners.


Contact


Valerie Claeys

valerie.claeys@harelbeke.be
Marktstraat 29, Harelbeke
056 733 476

Extra contactinformatie

E-mailadres: valerie.claeys@harelbeke.be

Telefoonnummer: +3256733476