Opmaak windplan Aalst


Algemeen


Initiatiefnemer
Aalst
Type project
Hernieuwbare energie: windenergie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Aalst
Adres
Werf 9 - 9300 Aalst

Korte omschrijving

In het kader van de klimaatdoelstellingen en voor het stroomlijnen en onderbouwen van adviezen voor toekomstige omgevingsvergunningsaanvragen voor windenergieprojecten werd een kader uitgewerkt. Daarin wordt weergegeven waar windturbines al dan niet technisch haalbaar en ruimtelijk wenselijk zijn én worden een aantal participatiewensen opgenomen die voor draagvlakversterking moeten zorgen.

 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Om in kaart te brengen waar windenergie technisch mogelijk is, werd studiebureau Encon aangesteld voor een analyse van het grondgebied. Een interne werkgroep van de stad beoordeelde daarna de ruimtelijke geschiktheid van de verschillende (clusters van) turbines en de mogelijke realisatietermijn. Er werden ook 4 participatiewensen opgelijst die ontwikkelaars kunnen nemen om draagvlak te creëren.


Waarom is het gebeurd?

Door op papier te zetten waar inplanting van turbines mogelijk is of mogelijk zou kunnen worden, maar ook waar geen turbines wenselijk zijn, wordt een kader gecreëerd om een efficiënte inplanting mogelijk te maken en tegelijk versnippering van het landschap tegen te gaan.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Het resultaat op papier is hoe we het in gedachten hadden. De output op het terrein en in de praktijk zal kunnen beoordeeld worden bij de komende aanvragen voor windenergieprojecten.


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
14-11-2022
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€10 000 - €50 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Studiebureau Encon Provincie Oost-Vlaanderen
Samenwerkingen
Studiebureau Encon
Gemeentelijke diensten
Dienst Omgevingsbeleid (team Planning en stadsvernieuwing en team Natuur en duurzaamheid) Energiehuis BEA Dienst Gebouwen en technieken Dienst Ruimtelijke ordening.

Geleerde lessen


Uitdagingen

Tegenstrijdige interne ideeën over de ruimtelijke wenselijkheid van windturbines overwinnen om tot een consensus te komen.
Onze participatiewensen opleggen zonder dat we eigen gronden in de markt zetten.
Het Omgevingsfonds in praktijk omzetten.
 


Succesfactoren

De samenwerking tussen verschillende diensten die ervoor zorgen dat er intern een sterk draagvlak ontstaat over een moeilijk bespreekbaar thema. Door die samenwerking worden bij andere projecten in de buurt van onze zoekzones onmiddellijk de link gelegd met het windplan.


Tips voor andere gemeenten

Zorg voor voldoende draagvlak en betrek voldoende interne diensten. 
Toets jullie visie af met die van de provincie en zoek naar synergiën. 
Kijk verder dan de gemeentegrenzen bij de zoektocht naar geschikte zones en de inplanting van windturbines binnen die zone.


Contact


Kris Coen

kris.coen@aalst.be


Kris Coen

kris.coen@aalst.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: kris.coen@aalst.be

Telefoonnummer: 053723439


Media