Tuinrangers Zwalm


Algemeen


Initiatiefnemer
Vlaanderen
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Zwalm
Adres
Zuidlaan 36, Zwalm

Korte omschrijving

Sinds april 2021 zijn er 3 tuinrangers in Zwalm actief. Het succesvolle project loopt alvast door in 2022. De inwoners van Zwalm kunnen het bezoek van een Zwalmse Tuinranger aanvragen die hen gratis tuinadvies geeft om hun tuin milieuvriendelijker, klimaatrobuuster en insectenvriendelijker en biodiverser te maken. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

In 2020 schreef Zwalm zich in in het project "De Tuinrangers" van Inverde als één van de 9 pilootgemeenten. Er werden 3 vrijwilligers gekozen uit de kandidaaten. Zij kregen een gedegen opleiding van Inverde.
Dit initiatief heeft de gemeente op alle mogelijke manieren gepromoot en momenteel spannen we de kroon met het aantal tuinbezoeken per 1000 inwoners :-) 


Waarom is het gebeurd?

Vlaanderen bestaat voor ongeveer 9% uit kleine en grote tuinen en perkjes . Voor Zwalm betekent dat meer dan 300 ha. Samen met onze tuinrangers en onze inwoners kunnen we in Zwalm één groot natuurgebied maken, te beginnen in onze eigen tuinen.
Onze tuinrangers, geheel in outfit, geven tips inzake plantenkeuze, ontharding, verhoging biodiversiteit, aanleg wadi's, bouwen bijenhotels, ... 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Zeker en vast, Ondertussen reeds een kleine 50 tuinbezoeken. Aanvragen komen goed binnen. Een beperkte inspanning van de gemeentediensten gezien de uitrol in handen is van Inverde. Bovendien kregen we heel wat visibiliteit met o.m. artikels in De Standaard en Libelle. Heel professionele ondersteuning van Inverde en grote koppelkansen met werf 1 en 4 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-04-2021
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€10 000 - €50 000
Financiering
Met eigen middelen (0%)
Externe partners
Inverde
Samenwerkingen
Inverde
Gemeentelijke diensten
Milieu, Duurzaamheid
Externe websites

Geleerde lessen


Uitdagingen

Kandidaat-vrijwilligers vinden


Succesfactoren

Communicatie vanuit de gemeente, gemotiveerde vrijwilligers, evaluatiemeetings met de tuinrangers organiseren, professionele ondersteuning door Inverde. Creëren van een community


Tips voor andere gemeenten

Doen !


Contact


Francia Neirinck

francia.neirinck@zwalm.be
Zuidlaan 36, Zwalm


Media