DSC00585.JPG
Provider image

Op dinsdag 27 september kon je het menu voor een lokaal voedselbeleid ontdekken. We vierden drie jaar ​VVSG-activiteiten met de presentatie van een kookboek voor gemeenten die aan de slag willen met voedsel. Een drie sterren evenement met inspirerende TED sprekers zoals de internationale bestsellerauteurs Carolyn Steel, Tristram Stuart en de Belgische schrijver en Dokter Staf Henderickx.

Daarnaast grepen we de kans om de huidige positieve dynamiek rond lokaal voedselbeleid in een politieke engagementsverklaring voor de komende jaren te vertalen en vierden we onze 5-jarige vruchtbare samenwerking met Nederland. 

Uiteraard was er ook een culinaire beleving doorheen de hele dag. Dit alles op een wondermooie locatie die voedsel uitademt, de tiendenschuur van de Abdij van Park te Leuven.

 

Kookboek en engagementsverklaring

Keynotes

 • Carolyn Steel is een vooraanstaand denker over eten en steden. Ze is auteur van de bekroonde boeken Hungry City: How Food Shapes Our Lives (2008) en Sitopia: How Food Can Save the World (2020).  
 • Tristram Stuart is een internationaal bekroonde voedselspreker De milieucampagneorganisatie die hij oprichtte, Feedback, vecht wereldwijd tegen minder voedselverspilling.
 • Staf Henderickx is een ex gemeenteraadslid van Lommel, huisarts en auteur van 'Van Mammoet tot Big Mac' en 'Zit seks tussen de oren'.
  Youtube (volgt)
   
 • Rudy Crabbé is oprichter van de Nederlandse stichting Eten+Welzijn, die bouwt aan gezonde en duurzame zorg. Hij zet zich al jaren in om het eten en welzijn van patiënten, cliënten en burgers te verbeteren.
 • Steven Desair is VVSG adviseur lokale voedselstrategieën, auteur, sociaal ondernemer met passie voor eten en ecologie. 
 • Videos: KuurneHeist-op-den-BergGooikSint-TruidenLeuven

 

 • Jan Willem van der Schans is onderzoeker stedelijke voedselvoorziening. Hij houdt zich bezig met ondernemerschap en verduurzaming in innovatieve korte voedselketens (stadsgerichte landbouw en stadslandbouw).