In de afgelopen jaren hebben zich aanzienlijke veranderingen voorgedaan in de wetgeving met betrekking tot cateringmaterialen. Vanaf 1 januari 2025 is het voor organisatoren niet langer toegestaan om eenmalige drankverpakkingen te gebruiken, waaronder ook petflesjes en blikjes. Bovendien tonen veel gemeenten interesse in initiatieven om het massaal gebruik van wegwerpartikelen op hun grondgebied tegen te gaan. Het is interessant om te weten dat er momenteel verschillende subsidies beschikbaar zijn waar lokale overheden aanspraak op kunnen maken om deze inspanningen te ondersteunen. Hieronder volgt een overzicht:

Subsidies voor evenementenbegeleiding

Voor wie?
Lokale besturen
Wat?
De OVAM en Fost Plus bieden ondersteuning voor gemeenten die een proefproject opzetten met herbruikbaar cateringmateriaal op lokale evenementen met een kermis in aanloop van de verplichting. Het OVAM groeneventteam biedt begeleiding, advies en een subsidie. Een tweejarig traject voor het verduurzamen van één evenement in de gemeente. De opgedane kennis kan nadien opgeschaald worden naar alle festiviteiten in de gemeente. Begeleiding, tips, advies en financiële tegemoetkoming op maat van het evenement.
Procedure
Stuur een mail naar groenevent@ovam.be: Beschrijf uw evenement en motiveer waarom u wil instappen in een duurzaam evenemententraject. Intekenen kan het hele jaar door.

Projectoproep halve euro

Voor wie?
Lokale besturen
Wat?
Proefprojecten van lokale besturen rond preventie en hergebruik van verpakkingen, naast ook selectieve inzameling van verpakkingen. Ook intercommunales, gemeenten of provincies die organisatoren stimuleren om herbruikbaar eetgerei te gebruiken via een raamcontract, kunnen daarvoor ondersteuning aanvragen
Procedure
Lees alles over de aanvraagprocedure, richtlijnen en projectfiche op de website van de halve euro.