Kapelle_1_1.png
Provider image

De 'Kapelle Superette' staat voor een buurtwinkel met tijd voor de klant en gerund door volwassen personen met een beperking. Rond dit project wordt een WIN-WIN gecreëerd voor vele actoren, het gaat immers om een samenwerking met het gemeentebestuur, de lokale landbouw & Oxfam, toerisme, … We laten vzw Mariënstede aan het woord over dit initiatief.

Doelstelling

In enkele stappen uitleggen wat er precies gebeurd is tijdens dit project. Wat was de aanleiding/vaststelling/behoefte, welke doelstelling werd geformuleerd en wat werd gedaan om die te bereiken? Wat was de inhoud van het project?

Aanleiding : Vraag van gemeentebestuur Ledegem om in Rollegem-Kapelle, waar veel winkels verdwenen zijn, een tweede buurtwinkel op te starten. Château Superette in Dadizele bestaat al sinds 2017. De gemeente kocht een vierkantshoeve in het centrum van Rollegem-Kapelle die operationeel zal zijn in 2022. Ondertussen huren we voorlopig een winkelpand waar de buurtwinkel is ondergebracht.

Doel : Het doel is een buurtwinkel met lokale producten + kleine cafetaria laten uitbaten door personen met een beperking. Onze eigen lokale producten en fruit, groenten en zuivel van de lokale landbouw worden er verkocht. Er is ook vers brood te verkrijgen (laatste bakkerij verdwenen) en we verkopen ook een 600-tal producten van een dichtbij gelegen supermarkt.

Inhoud : Talenten van personen met beperking accentueren. De rol dienstvrager-dienstverlener een omkeren.
Ontmoeting creëren en zo éénzaamheid doorbreken.

Betrokken partij

Wij zijn gevraagd van het gemeentebestuur om in Rollegem-Kapelle een buurtwinkel op te starten. Enerzijds zien we dat er een leegloop is van winkels en anderzijds zien ze ook in Dadizele een bloeiende Château Superette. Dit idee inspireerde hen. Ze kochten een hoeve in het centrum en hier willen ze samen met nog andere actoren (verenigingen) de hoeve maximaal een invulling geven.
Er zijn reeds 2 info-vergaderingen geweest in de kerk waarop verschillende ideeën besproken werden. Daarnaast zijn we veel in overleg met de lokale ambtenaren van zowel gemeente als sociaal huis. De eigenaar blijft de gemeente en wij zullen huren. Betreft de renovatie en invulling zijn er frequent vergaderingen met alle actoren.

Tips

  •  Zoek een toffe, kleurrijk locatie in het centrum van een gemeente
  •  Laat het uitbaten door personen met een beperking (mooie inspanning naar kansengroepen)
  • Werk met de lokale landbouwer
  • Verkoop het DAGELIJKSE brood
  • Werk met zoveel mogelijk mensen samen (gemeente, verenigingen, vrijwilligers, zorg, landbouw, …
  • Vergeet de beperking, ontdek het talent !

Toekomstplan

We zijn gestart met ‘’t Huys van Cyriel’, de kleinste cinema van Vlaanderen: een plek van ontmoeting waar zowel film als verhalen de rode draad zijn. Dit project wordt ook gerund door personen met een beperking.

Praktisch

Lieven Detavernier  - 056/50 94 13

periode van voorbereiding/uitvoering van dit project: 6 maanden

kostprijs

  • winkelinrichting : ± 15.000 euro
  • personeel : gesubsidieerd door het VAPH