Podcast 1: Organisatienetwerken en de positie van lokale besturen 

In deze eerste van twee gesprekken met professor Filip De Rynck praten we over organisatienetwerken en meer in het bijzonder over de positie en de rol van lokale besturen hierin.

 • Wanneer moet je als lokaal bestuur kiezen voor organisatienetwerken?
 • En wanneer niet?
 • Wat doe je als lokaal bestuur met grenswerkers?
 • Heeft elk lokaal bestuur wel voldoende organisatienetwerkvaardigheden?
 • En wat is organisatienetwerketiquette?   

In zijn heerlijk directe stijl, maar altijd praktisch en theoretisch onderbouwd, antwoordt professor De Rynck op deze uitdagende vragen die elk lokaal bestuur zich vroeg of laat wel eens stelt.  

We wensen je 35 minuten luisterplezier in het administratief centrum, in de trein, alleen of met collega’s… en vervolgens evenveel of meer minuten reflectietijd. En wil je hierna nog meer lezen en weten? Dan is er ons boek ‘Lokaal besturen in de genetwerkte samenleving’ en onze opleidingen over dit thema.  

Podcast 2: Organisatienetwerken en verkokering

In deze tweede podcast met professor Filip De Rynck gaan we dieper in waarom organisatienetwerken een antwoord zijn op verkokerd beleid, maar soms ook verkokering kunnen versterken.

 • We bekijken het selecteren van en de rol van de netwerkmanager en de impact van attitude, vooropleiding en opleiding is om hierin te groeien.
 • We zoomen in op het effect van het managementteam en het college op netwerkmanagers en organisatienetwerken.
 • En wat is strategisch gedrag van partners in organisatienetwerken?
 • En waarom het belangrijk is om de organisatiestructuur en -cultuur van die partners als lokaal bestuur goed te begrijpen.
 • En hoe blijf je sensitief voor belangrijke gebeurtenissen in de omgeving van het organisatienetwerk?
 • En wat brengt tenslotte de toekomst van het meten van impact in organisatienetwerken?

Kortom voor professor De Rynck zijn en blijven organisatienetwerken een heuse uitdaging en een spiegel voor het lokaal bestuur waar regelmatig in gekeken en uit geleerd kan en moet worden. Wij wensen jullie vijftien minuten luisterplezier.

Podcast 3: Regie en organisatienetwerken vroeger, vandaag en nu 

 

Samen met Stijn Ooms en Karine Lycops van het stadsbestuur van Genk bespreken we regie en organisatienetwerken doorheen de tijd. Met een carrière van bijna 40 jaar heeft Karine onlangs het stokje overgedragen aan haar opvolger Stijn Ooms, directeur 'Mens en Samenleving' bij de Stad Genk.

We verkennen samen de uitdagingen waarbij samenwerking cruciaal is, maar ook de taken waarbij dit niet nodig is. We bespreken hoe regie en organisatienetwerken zijn opgenomen in het meerjarenplan, het vinden en behouden van competente organisatienetwerkmanagers, de essentie van interne communicatie, en de rol van een centrumstad in organisatienetwerken. Dus, voor iedereen die enthousiast wordt van regie en organisatienetwerken, belooft het weer 20 minuten luister- en leerplezier.