2021Lokaal 06 Estafette Nathalie Van Baren.jpg
Provider image

Nathalie van Baren, gemeenteraadslid in Antwerpen, kreeg het estafettestokje van de Deinse gemeenteraadsvoorzitter Tess Minnens, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft zij het door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Antwerpen.

Wat betekent het gemeenteraadsvoorzitterschap voor jou? Het is uiteraard een hele eer om gemeenteraadslid in de mooiste en grootste stad van Vlaanderen te zijn. Dat betekent ook dat je aanspreekbaar moet zijn, en dat je het voorbeeld geeft.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Op mijn veertiende verjaardag mocht ik tijdens een volksraadpleging stemmen over de heraanleg van de Grote Markt in Lier. De uitslag was negatief, maar een jaar later werd ze toch heraangelegd. Het resultaat van de stemming werd dus genegeerd. Dat maakte me kwaad en heeft het politieke beest in mij gewekt.

Kom je uit een politiek nest? Nee, wel een geëngageerd en ondernemend nest. Aan moeders en vaders kant hebben we een familiebedrijf en in de iets verdere familie zitten oprichters van verschillende verenigingen.

Wat zie je als je grootste prestatie? Vraag me dat over een paar maanden nog eens, wanneer ik een dochter op de wereld heb gezet. Maar voor nu ben ik zeer tevreden met waar ik sta qua carrière, want mijn opleiding en weg naar de arbeidsmarkt is niet zonder slag of stoot verlopen

Neem je dit ambt mee naar huis? Door al het thuiswerk en de online avondvergaderingen lijkt er geen scheiding meer te zijn tussen werk en privé. Het zal deugd doen om weer in een andere setting aan politiek te doen.

Heb je vrienden in de politiek? Jazeker, ik heb zelfs een lief in de politiek. Ik vind het belangrijk om na lange vergaderingen te kunnen napraten met een frisse pint. En het is goed dat dat ook kan met mensen van over de partijgrenzen. Na een scherp debat een vriendelijke babbel slaan houdt politiek menselijk. Minstens even belangrijk is het vrienden buiten de politiek te hebben. Het is ontspannend eens niet over politiek te praten, maar ook gezond en verrijkend om andere perspectieven te horen.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Als het over extra engagement gaat, dan praat ik er ook met mijn partner over, maar inhoudelijke of gevoelige zaken bespreek ik met vrienden of collega’s.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Al vroeg werd het er bij mij ingepompt altijd en overal beleefd en respectvol te zijn, ook wanneer je niet op dezelfde lijn zit.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? De keerzijde van die medaille: ik blijf te lang vriendelijk, ten koste van mezelf. Het geforceerde politieke theater wekt uiteraard meer aandacht, maar als het die wegneemt van het inhoudelijke debat, dan hoeft dat voor mij niet.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Vooroordelen aan de kant kunnen schuiven. Verder dan politieke kleur kijken. Je moet met iedereen aan tafel kunnen zitten en babbelen. Mensen zijn veel meer dan het bolletje dat ze inkleuren.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? ? Ik vrees dat ik je daar het antwoord schuldig op moet blijven.

Wie zijn je huidige helden? Iedereen in de zorgsector en ondernemers die creatief zijn omgegaan met deze crisis. Ik kan me niet voorstellen hoe de wereld er zonder hen zou uitzien.

Waar zou je nu het liefste zijn? Rond 16 uur met vrienden op een terras, losse dampende skischoenen, een ondergaand zonnetje, een frisse pint en après-skimuziek uiteraard.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? Je microfoon staat nog uit.

Wat koester je het meest? Heel cliché, partner, familie en vrienden.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Het gebrek aan hoop op beterschap. In een vicieuze cirkel zitten op financieel, emotioneel of gezondheidsvlak en echt geen uitweg meer zien

Wat is je favoriete bezigheid? Nieuwe plekken ontdekken, zowel in eigen stad als op reis.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Voor de coronamaatregelen liefst meerdere keren per week. Ik vrees wel dat dat binnenkort door de gezinsuitbreiding moeilijker wordt.

Wat is je motto? Nee heb je, ja kun je krijgen.

Aan wie geef je de estafettestok door? Ellen Goes, schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst in Zedelgem.

 

Voor Lokaal 06 | 2021