Warmtenet Suikerpark

Status
Lopend
Startdatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
beeld van wijk die verwarmd wordt met het warmtenet

Het warmtenet bestaat uit een leidingnetwerk met een totale lengte van ongeveer 3,6km. Binnen dit leidingnetwerk zal water met een temperatuur van ongeveer 55°C rondgestuurd worden. Dit water zal opgewarmd worden dankzij het hergebruik van restwarmte uit het nabijgelegen industriegebied en een gecentraliseerde duurzame stookplaats in de Suikertoren.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Veurne
Adres

Suikerbietstraat
8630 Veurne
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Om het project op klimaatvriendelijke wijze te voorzien van verwarming en gebruk van sanitair warmwater wordt een warmtenet gebouwd. Dit warmtenet vervoert restwarmte van bij de industrie tot bij de bewoners. Dit is mogelijk doordat de hoofdbron van het warmtenet in de toekomst uit restwarmte zal bestaan.

Waarom?

Een reductie met meer dan 90% van de CO2 uitstoot is equivalent aan bijna 2.000 diesel auto’s. Vandaag wordt de restwarmte geloosd in de omgeving, maar dankzij het warmtenet kan deze restwarmte binnenkort hergebruikt worden.

Het beoogde resultaat

Het project is in volle ontwikkeling. De eerste fase werd gebouwd en momenteel wordt gewerkt aan de verbinding met de industrie en aan de vervolgfase van de Suikersite

Wat waren de uitdagingen?

Het bouwen van een warmtenet vergt een grote investering maar indien ecologisch, economisch en sociaal verantwoord verdient het de voorkeur. Alle stakeholders bij elkaar brengen in vertrouwen en komen tot een gezamenlijk project is uitdagend.

De succesfactoren

Vertrouwen, openheid, transparantie en de wil om samen iets te bouwen.

Tips voor andere gemeenten

Daar waar warmtenetten ingezet worden, zet je ze best zo breed mogelijk in. Het maatschappelijk belang staat best voorop bij dergelijke grote infrastructuurwerken. Intergemeentelijke samenwerkingen zijn vereist gezien de omvang van de investeringen.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op