Warmtenet Kiewit op biomassa

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
250.000 - 500.000 euro
2 handen vol houtpellets

Toen de oude stookinstallatie van Natuurdomein Kiewit aan vervanging toe was, was dat de ideale gelegenheid voor een duurzaam voorbeeldproject. In de plaats van de drie oude stookolie-installaties, staat er nu één centrale stookplaats op biomassa met houtpellets. Goed voor een CO2-besparing van meer dan 60 ton per jaar!

Wat is er gebeurd?

Natuurdomein Kiewit zoekt al een tijd naar manieren om hernieuwbare energie te gebruiken op haar domein. Toen de oude stookinstallatie aan vervanging toe was, zagen we een gelegenheid om hernieuwbare energie te gebruiken, in dit geval biomassa. De centrale stookplaats is voorzien van een cascade-opstelling van 2 pelletketens van elk 100 kW. Dit biedt een grote bedrijfszekerheid en een antwoord op de wisselende warmtevraag van de gebouwen. Deze ketels zijn verbonden met een buffervat van 3.000 liter. Een warmtenet van 500 m goed geïsoleerde leidingen verbindt de buffervaten in de ‘onderstations’ van de drie gebouwen met de centrale stookplaats. 

Waarom?

Zo werken we aan de doelstellingen van het Europese Burgemeestersconvenant die de stad Hasselt ondertekende. De inspiratie zelf kwam van het natuurdomein Kiewit zelf. Die het probleem van hun verouderde stookinstallatie wou oplossen vanuit hun voorbeeldfunctie en dit dus wilde doen met hernieuwbare energie.

Het gebruik van biomassa heeft een aantal voordelen, zoals een grote vermindering van de C02-uitstoot, de ketel kan ook probleemloos hoge temperaturen leveren (interessant voor renovatieprojecten) en het is een veilige brandstof.

Het beoogde resultaat

Dankzij de installatie op houtpellets wordt jaarlijks 60 ton CO2-uitstoot vermeden. Dit door het gebruik van hernieuwbare brandstof en door efficiëntere pompen en afgestelde regeltechnieken. Ook plaatste het natuurdomein Kiewit PV-panelen op hun geitenstal, goed voor een besparing van 6 ton CO2-uitstoot per jaar. We blijven ons best doen om als natuurdomein in te zetten op hernieuwbare energie.

Wat waren de uitdagingen?

Een mogelijk verbeterpunt is het sanitair warm water voorzien op 2 in plaats van 1 energiebron (warmtenet en bijvoorbeeld warmtepomp) om tijdens de zomer de installatie volledig te kunnen uitschakelen.

Ook het monitoren van de installatie blijkt een uitdaging om tijdig onderhoud te voorzien en grote warmteverliezen te voorkomen.

De succesfactoren

Doordat de installatie op het domein in Kiewit het eerste (kleine) warmtenet op houtpellets in de regio is, was er veel interesse bij diverse andere partijen die de installatie kwamen bezoeken. We versterken onze voorbeeldfunctie door ook een educatieve rol aan deze installatie te geven. De nieuwe installatie staat zichtbaar achter een glazen wand en er staan infoborden bij voor bezoekers.

Tips voor andere gemeenten

Voorzie voldoende ruimte voor de ketel en de opslag..

De aanleg van de leidingen en de plaatsing van de installatie verliepen vlot, dankzij de kleinschaligheid en het feit dat het volledige gebied eigendom is van de stad.

De inregeling van de installatie was moeilijker dan verwacht.

Een aantal bestaande radiatoren zijn vervangen.

Zorg voor een degelijk monitoringsprogramma en -verantwoordelijke.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op