Vrouwen in de kunst - vierdaags programma in Leuven

Stad Leuven en M zetten van 6 tot 9 maart Internationale Vrouwendag in de kijker met een uitgebreid vierdaags programma. M-curator Eva Wittocx zorgde voor een boeiende mix tussen rondleidingen, lezingen, expo’s, workshops en nog veel meer. Place to be is M en Barbóék in M.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Prof. Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven
België
Wat is er gebeurd?
M is dit jaar de hoofdlocatie van Internationale Vrouwendag in Leuven. Vier dagen lang word je uitgenodigd om deel te nemen aan lezingen, optredens, workshops en gesprekken die allemaal de kracht en zichtbaarheid van vrouwen centraal stellen.
Enkele hoogtepunten?
Donderdagavond 6 maart vindt de aftrap plaats met onder meer als gastspreker curator Catherine de Zegher. De hele avond staat in het teken van de (on)zichtbaarheid van vrouwen in de kunstwereld.
Verschillende rondleidingen met gids in de collectie van M. De rondleidingen, met focus op vrouwen, nodigen je uit om na te denken over gender en identiteit. Er is ook een speciale rondleiding voor wie Nederlands leert en een ‘zintuigelijke’ rondleiding voor mensen die blind of slechtziend zijn.
Op zaterdag 8 maart is er een leesclub ‘Tussen de regels’ waar je praat over de kruisbestuiving tussen literatuur en kunst. De beeldende kunst van Sigefride Bruna Hautman staat daarbij centraal.
En verder? Spoken word bij kunstwerken in de expo van Grace Schwindt, creatieve workshops voor kinderen, een film, een ontbijt met muziek van de kleinkunstband Letterzetter, korte lezingen die een nieuw perspectief werpen op vrouwen in de kunstgeschiedenis …
Waarom?
We willen stil staan bij het constant streven naar gendergelijkheid en de rechten van de vrouw. De focus ligt daarbij op de belangrijke, maar nog vaak onderbelichte rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis en de hedendaagse kunstwereld.
Vrouwen hebben altijd een essentiële bijdrage geleverd aan de kunst, maar kregen niet altijd de erkenning die ze verdienen. Internationale Vrouwendag biedt een moment om hun verhalen te belichten, genderstereotypen te doorbreken en het debat over representatie en gelijkheid in de culturele sector te stimuleren.
Het beoogde resultaat
Met ‘Her Echo’ willen we niet alleen vrouwen in de kunstwereld zichtbaarder maken, maar ook een breder bewustzijn creëren over gendergelijkheid in de samenleving.
Door een divers programma aan te bieden, hopen we verschillende doelgroepen te bereiken en hen te laten reflecteren op de rol van vrouwen in kunst en cultuur. We willen inspireren, dialoog stimuleren en structurele drempels onder de aandacht brengen die vrouwelijke kunstenaars en vrouwen in het algemeen nog steeds ervaren.
Wat waren de uitdagingen?
Een van de grootste uitdagingen is het vinden van een balans tussen artistieke, educatieve en sensibiliserende elementen binnen het programma. We willen een breed publiek aanspreken, zonder afbreuk te doen aan de diepgang en relevantie van de thematiek.
Daarnaast vraagt het organiseren van een inclusief en toegankelijk programma om nauwe samenwerkingen met diverse partners en voldoende middelen. De structurele verankering van Internationale Vrouwendag in het stadsbeleid is een belangrijke stap, maar we blijven zoeken naar manieren om de impact verder te vergroten.
De succesfactoren
Internationale Vrouwendag is in Leuven uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement met een sterke maatschappelijke relevantie.
Elk jaar werken we samen met nieuwe partners en betrekken we diverse doelgroepen, wat zorgt voor een dynamisch en fris programma. De aanwezigheid van beleidsmakers, zoals minister van Gelijke Kansen Caroline Gennez, toont ook aan dat gendergelijkheid hoog op de agenda staat.
Daarnaast merken we een groeiende interesse en betrokkenheid van het publiek, wat bevestigt dat deze thematiek leeft binnen de stad.
Tips voor andere gemeenten
- Werk samen met lokale partners: Betrek verschillende stadsdiensten, organisaties en middenveldverenigingen die expertise hebben of werken rond gendergelijkheid en inclusie. Elk jaar werkt Stad Leuven samen met een andere curator die, vanuit haar achtergrond en expertise, een specifieke invalshoek op vrouwenzaken belicht en zo een diverse doelgroep aanspreekt. Deze curator stelt het programma voor Internationale Vrouwendag samen met een unieke focus. Voorbeelden hiervan zijn Cecilia Verheyden (humor), Eva Brems (mensenrechten), Emeraude Kabeya (muziek) en Eva Wittocx (kunst).
- Kies een duidelijke insteek: Door jaarlijks een ander aspect van gendergelijkheid te belichten, blijft het programma actueel en relevant. In 2022 was de insteek: de nieuwe generatie vrouwen, in 2023: vrouwenrechten, in 2024: vrouwen in de muziek en intersectioneel feminisme en in 2025: vrouwen in de kunst.
- Zorg voor een laagdrempelige toegang: Maak het programma inclusief voor een breed publiek, zowel in aanbod als toegankelijkheid. Bijvoorbeeld: we organiseren een rondleiding met NT2-gidsen voor mensen die Nederlands leren, een prikkelarme rondleiding speciaal voor kinderen en een zintuigelijk rondleiding voor slechtziende en blinde personen. Daarnaast zorgen we ervoor dat alle activiteiten rolstoeltoegankelijk zijn en zoveel mogelijk gratis of aan verlaagd tarief.
- Veranker het in beleid: Internationale Vrouwendag is meer dan een eenmalig evenement. Door structureel in te zetten op gendergelijkheid, zorg je voor een blijvende impact.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.