Vrijetijd is speel-tijd in Putte

In Putte investeert het lokale bestuur sinds 1991, op vraag van ouders, in buitenschoolse opvang op elke basisschool. Door de jaren heen groeide de vraag en breidde het opvangaanbod verder uit. Het lokale bestuur draagt ongeveer drie kwart van de kosten.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Gemeenteplein 1
2580 Putte
België
Wat is er gebeurd?
In de week gaan de kinderen naar 1 van de 5 opvanglocaties. Daar is een divers aanbod.
- Kinderen kiezen wat ze doen in de opvang. Oudere kinderen mogen kiezen voor huiswerkbegeleiding bij een vrijwillige leerkracht.
- Aanbod van cultuurdienst en bibliotheek in de buitenschoolse opvang. Bv. voorleesweek, Theater Zuidervis.
- Samenwerking opvang en kunstacademie in Beerzel.
In de zomervakantie gaan oudere kinderen naar het speelplein, kleuters naar de opvang. Gemiddeld zijn er 130 kinderen (80 kleuters, 50 lagere schoolkinderen). De jeugddienst organiseert workshops.
De opvang sloot al redelijk goed aan bij het BOA-decreet. Nu zoeken ze nog naar kleinere projecten. Bv. “noen ete”: kinderen eten op woensdag samen met bewoners van het woonzorgcentrum en doen dan iets leuks (bv. kaarten, wandelen).
Waarom?
In het opvangaanbod staan de kinderen centraal. Het doel is een aanbod op hun maat, met kansen en uitdagingen voor verschillende leeftijden. Ze investeren daarvoor in een sterke opvangwerking, aangevuld met kleinere, creatieve projecten.
- Kinderen kiezen vrij wat ze doen in de opvang.
- Samenwerking tussen diensten versterkt het buitenschools aanbod.
Het beoogde resultaat
Een BOA-project is nooit afgerond, je moet blijven werken aan een kwaliteitsvol opvang- en activiteitenaanbod.
Wat waren de uitdagingen?
- Genoeg opvangmedewerkers vinden.
- Werken met vrijwilligers is niet evident: niet makkelijk te vinden, minder duurzame engagementen, vaak niet beschikbaar na schooltijd.
- Leerkrachten (bijvoorbeeld van de kunstacademie) motiveren om een activiteit in de opvang te begeleiden is moeilijk.
De succesfactoren
- 1 inschrijvingssysteem voor alle opvang en activiteiten vergroot het gebruiksgemak bij ouders. Enkele verenigingen gebruiken het systeem ook voor hun inschrijvingen.
- Samenwerking en afstemming van het aanbod en de werking van gemeentelijke diensten (bijvoorbeeld Buitenspeeldag, Koesterweek).
Tips voor andere gemeenten
- Denk goed na wie de opdrachten vanuit het BOA-decreet opneemt en opvolgt. Ze hertekenden het organogram en steden een BOA-coördinator aan.
- In Putte kiest het bestuur duidelijk voor aantrekkelijke en kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang. De tevredenheid bij ouders over het aanbod is groot.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.