Vingers op de Wonde: (dak)isolatie en thermografische luchtfoto's

Binnen dit project zetten Hoegaarden en Bierbeek in op de beperking van de energieverliezen als gevolg van ontbrekende of onvoldoende (dak)isolatie. Om de isolatiegraad van woningdaken in kaart te brengen, werden,i.s.m. Interleuven, thermografische luchtfoto’s opgemaakt. In Hoegaarden heeft 31,25 % van de woningen geen of onvoldoende dakisolatie. Hoegaarden isoleerde zelf het dak van de sporthal.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Gemeenteplein 1
3320 Hoegaarden
België
Wat is er gebeurd?
Op de energiemarkten in Bierbeek en Hoegaarden werden de resultaten van de thermografische foto's in de kijker gezet en oplossingen aangeboden. Om voldoende participatie te voorzien werd de klimaatmobiel ingezet via Kringwinkel en IGO. Er werden ook extra infomomenten georganiseerd. Voor toekomstige raadplegingen richt Interleuven een digitaal thermoloket op. Beide gemeenten tekenden hierop in. Benovatiecoachen werden supplementair ingezet om het project mee op te volgen en burgers te ontzorgen bij hun isolatieproject. Ook via duurzame bouwadviezen werden burgers ondersteund. In Bierbeek werd een vrijwilligersteam opgericht om bijkomende warmtescans uit te voeren. In Hoegaarden werden woningbezoeken afgelegd door de Kringwinkel en BWAG bv. woningkwaliteitscontroles en energiesnoeiers.
Waarom?
Gebouwen vertegenwoordigen gemiddeld 40% van het totale energiegebruik. Het grootste warmteverlies (30%) in een gebouw vindt plaats langs het dak. Door het dak van je huis te isoleren kan je niet alleen belangrijke besparingen realiseren, maar deze maatregel heeft ook verschillende andere voordelen, zoals:
- Minder warmteverlies
- Hoger wooncomfort
- Lagere energiekosten
- Minder milieubelastend
Het beoogde resultaat
Er werden 91 geregistreerde dakrenovaties uitgevoerd in plaats van de voorziene 100. Hoegaarden biedt nu ook individuele thermoscans aan aan inwoners via IGO en de huisvestingscoach kreeg meer aandacht voor de thematiek. Er kwam een project subsidieretentie waarbij 10 woningen van OCMW-cliënten werden gebenoveerd, (helft dakisolatie). Het subsidiereglement van Bierbeek werd bijgewerkt.
Wat waren de uitdagingen?
Corona zorgde voor organisatorische en praktische obstakels: dienstverlening werd soms op laag pitje gezet, organisatie van infoavonden erg moeilijk, weinig evenementen voor out-of-the-box sensibilisering, prijs en levertermijn isolatiematerialen erg hoog, huisbezoeken niet mogelijk. Dankzij verlening projectperiode (tot 1/3/2022) toch vooropgestelde resultaten behaald.
De succesfactoren
- delen van expertise tussen gemeenten
- ook aandacht voor moeilijk bereikbare doelgroepen (kwetsbare OCMW-cliënten)
- voorbeeld en stimulans om in te tekenen op lokaal klimaat- en energiepact via multidisciplinaire werkgroep
- quickwin voor eigen gemeentelijk patrimonium
Tips voor andere gemeenten
Neem voldoende tijd voor uitvoering van het project. Sensibiliseren kost tijd en energie.
Algemeen contact
Afbeeldingen
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.