Toolbox Veilig nachtleven- Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag (SGG)

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Affiche Toolbox 'Veilig Nachtleven'

Baruitbaters en organisatoren krijgen tools aangereikt in de vorm van een toolbox om het beleid in hun zaak m.b.t. SGG aan te pakken op een structurele manier. Op die manier wordt er een totaal aanpak aangeboden aan uitbaters en ondernemers. De cafés en organisatoren kunnen op eigen tempo en op maat van hun zaak/evenement bepalen welke aanpassingen bij hun noden passen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

Botermarkt 1
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Alle actoren en sleutelfiguren binnen het nachtleven (horecauitbaters, studentenverenigingen, barpersoneel,…) in Gent krijgen via deze toolbox materiaal aangeboden die zij op maat van hun behoeften en hun concept kunnen inzetten om de leefbaarheid en de veiligheid in en rond het nachtleven te bevorderen. 

Momenteel is het luik aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag uitgewerkt. De thema’s worden gekozen in nauw overleg met de sector. 

De toolbox bestaat uit posters, flowcharts, checklists/zelfscan, een vormingsaanbod, visitekaartjes, stickers en een boekje met tips en tricks. Deze toolbox wordt verder uitgebreid met de actuele kennis zowel lokaal als van boven lokale partners.

Waarom?

De actie “Toolbox leefbaar en veilig nachtleven luik SGG” kadert in een geïntegreerde totaal aanpak om te streven naar een zo veilig mogelijk nachtleven in de stad Gent. 

Naast deze actie lopen de acties van infocoaches, vormingenn, omstaanderstraining, charter voor een inclusief nachtleven, sensibiliseringscampagnes,… en zijn nog diverse acties in opbouw. 

Al onze acties komen bottum-up tot stand en worden samen met diverse sleutelfiguren ontwikkeld.

Wat waren de uitdagingen?

Respecteer de tijd van alle actoren, zoek de essentiële kennis voor starters en geef de optie voor meer diepgang aan degenen die de eerste stappen al hebben gezet.

De succesfactoren

Snelle toegang tot de organisatoren, boodschap erkend door jeugdgroepen, vraag naar de toolbox in andere sectoren die geen verband houden met het nachtleven.

Tips voor andere gemeenten

Maak afspraken over de inhoud met je partners en zorg dat ze zich betrokken voelen bij het proces.

Algemeen contact

  • Inma
    Roldan
    Adjunct van directie (Coördinator SGG- Team Samenleven en Veiligheid)

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op