Toegankelijkheid in Antwerpen – Leren en Inspireren via Netwerken

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Toegankelijkheid persoon in een rolstoel

Antwerpen wil een stad zijn waar iedereen vrij en volwaardig kan participeren. Zo’n toegankelijke stad lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld als stadsbestuur voor dat nieuwe publieke gebouwen of opnieuw aan te leggen pleinen betreedbaar, begrijpbaar en bruikbaar zijn voor alle gebruikers, met of zonder beperking? 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Antwerpen
Adres

Grote Markt 1
2000 Antwerpen
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

De Stad Antwerpen, via haar dienst Gelijke Kansen, heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op fysieke toegankelijkheid en inclusie. Dit gebeurde onder meer via het lerend netwerk van Plan Samenleven en Actie 18. De stad heeft gebruikgemaakt van structurele middelen om beleidsplannen rond toegankelijkheid te versterken, projecten op te starten, en lokale besturen te inspireren.

Waarom?

Het verbeteren van fysieke toegankelijkheid en inclusie is een prioriteit voor Antwerpen, zowel op stedelijk als Vlaams niveau. De oprichting van het lerend netwerk had tot doel kennisdeling te bevorderen, best practices uit te wisselen en inspiratie te bieden aan lokale besturen die nog geen toegankelijkheidsplan hadden. Ook wilde de stad via haar beleid en projecten inclusie in de publieke ruimte vergroten.

Het beoogde resultaat

Concrete resultaten

  1. Lerend Netwerk: Vier keer per jaar worden sessies georganiseerd, waarbij thema's zoals toegankelijk sanitair, openbare gebouwen, en toegankelijkheid van communicatie worden besproken. Lokale besturen, experts en organisaties delen hun ervaringen.
  2. Inspiratiedagen: Antwerpen organiseerde een inspiratiedag rond integraal toegankelijk openbaar domein, gericht op verschillende doelgroepen en thema’s zoals neurodiversiteit en toegankelijkheid van speelterreinen.
  3. Toegankelijkheidsplan: Het structurele toegankelijkheidsplan van de stad (sinds 2021) werd versterkt met bijkomende acties dankzij middelen van Plan Samenleven. Dit omvatte:
    • Aanstelling van een toegankelijkheidsmedewerker om projecten te adviseren.
    • Advies voor speel- en sportterreinen.
  4. Toegankelijke communicatie: Een platform werd ontwikkeld om locaties met toegankelijk sanitair en andere voorzieningen in kaart te brengen, inclusief online informatie.

Deze case benadrukt het belang van samenwerking, kennisdeling en structurele plannen om fysieke toegankelijkheid op lokaal niveau te verbeteren en inclusie te bevorderen.

Wat waren de uitdagingen?

  1. Bekendheid Lerend Netwerk: Niet alle lokale besturen zijn voldoende op de hoogte van het bestaan van het netwerk, ondanks promotie-inspanningen.
  2. Infrastructuuruitdagingen: Bij projecten zoals Changing Places is het vinden van geschikte locaties en afspraken over onderhoud en gebruik een belangrijke hindernis.
  3. Cyberaanval: Een technische tegenslag zorgde voor moeilijkheden in communicatie naar deelnemers van het lerend netwerk.
  4. Beperkte middelen: Hoewel er successen zijn geboekt, blijft er nood aan meer structurele middelen en samenwerking om grotere impact te maken.

Tips voor andere gemeenten

  1. Netwerken versterken: Zet in op lerende netwerken voor kennisdeling en inspiratie.
  2. Focus op communicatie: Zorg dat toegankelijkheidsinformatie online beschikbaar is, zodat gebruikers hun bezoek kunnen plannen.
  3. Multidisciplinaire aanpak: Betrek experts uit verschillende domeinen (bv. toegankelijkheid, veiligheid, neurodiversiteit) bij projecten.
  4. Stakeholders betrekken: Werk samen met adviesraden en gemeenschappen om inspraak en participatie te verzekeren.
  5. Structurele middelen: Voorzie financiering voor zowel beleidsontwikkeling als uitvoering en opvolging.

Algemeen contact

  • Laure
    Aelterman
    Beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Inclusie

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op