Toegang tot ANPR-data voor lokale besturen

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro

Verschillende steden voerden onderzoek naar de mogelijkheden, huidige barrières en toepassingen van ANPR-data (Automatic Number Plate Recognition).

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Mechelen
Lokaal bestuur Turnhout
Lokaal bestuur Antwerpen
Lokaal bestuur Kortrijk
Kenniscentrum Vlaamse Steden
Adres

Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
België

Wat is er gebeurd?

Er is een omgevingsanalyse en knelpuntennota opgesteld. Daarin brachten ze bestaande standaarden, datamodellen en privacy designs in kaart en onderzochten ze of die geschikt zijn voor het ontsluiten van ANPR-data voor lokale besturen. Ze voerden ook een behoefteonderzoek uit: welke use cases van ANPR-camera’s zijn relevant voor (centrum)steden? En aanvullend: welke technische en juridische aanpassingen zijn nodig om deze use cases effectief te realiseren? Vervolgens stelden ze een bestek op voor de ontwikkeling van een toegankelijk ANPR-dataplatform voor lokale besturen. Daarnaast namen ze het initiatief om een wetswijziging van artikel 44/11/9 van de WPA in gang te zetten.

Waarom?

Dit project had twee doelstellingen. Eerst onderzochten ze welke standaarden, systemen, datamodellen en platformen nodig zijn om ANPR-camera data toegankelijk en bruikbaar te maken voor lokale besturen. Ze brachten bestaande praktijken in kaart en analyseerden welke technische basis nog ontbreekt voor een toegankelijk ANPR-dataplatform.

Daarnaast vertrok het project vanuit een bestaand toegankelijk platform voor ANPR-camera data. Het onderzocht welke aanvullende use cases en inzichten op basis van deze data ontwikkeld kunnen worden en welke technische en juridische aanpassingen nodig zijn om de gewenste informatie te verkrijgen.

Het beoogde resultaat

De resultaten zijn beschikbaar via www.mechelen.be/anpr(opent nieuw venster)

Wat waren de uitdagingen?

De grootste uitdaging van dit project was de complexiteit van het speelveld, vooral de verhoudingen tussen de politie en de lokale overheden en de verschillende wetgevingen waaraan zij gebonden zijn.

Uit de omgevingsanalyse bleek dat de mogelijkheden voor de betrokken steden momenteel zeer beperkt zijn. Daarom moest de scope van het project tijdens de looptijd worden aangepast.

De succesfactoren

  • De omgevings- en knelpuntennota geven een helder overzicht van de huidige beperkingen en mogelijke oplossingen om meer waarde uit ANPR-data te halen. Door een breed scala aan partijen te bevragen, kreeg men een goed inzicht in de verder te volgen weg.
  • Het project heeft bijgedragen aan een groter politiek draagvlak voor een aanpassing van de Wet op het Politieambt. Hierdoor zouden steden en gemeenten ANPR-data kunnen benutten voor meer relevante beleidsdomeinen. Dit wetgevingstraject duurt echter langer dan de looptijd van het project, waardoor de opvolging is overgedragen aan de VVSG.
  • Daarnaast maakte het project duidelijk dat het principe van forking een mogelijke oplossing biedt voor de beperkingen van de Wet op het Politieambt. Hierbij komt de data van ANPR-camera’s niet enkel of direct op het politienetwerk terecht, maar ook of eerst op een gemeentelijk netwerk.
  • Tot slot werd, op basis van data van de stad Kortrijk, een proof of concept ontwikkeld voor het gebruik van geanonimiseerde en geaggregeerde ANPR-data.

Tips voor andere gemeenten

Let bij de aankoop van (nieuwe) ANPR-camera’s goed op wie de aankoop doet, wie eigenaar is of wordt en via welke netwerken de data uit de camera wordt gedeeld.

Denk bij de plaatsing ook na over de meerwaarde van de camera voor datagedreven beleid. Kan de informatie relevante inzichten bieden?

Stem je plannen duidelijk af met je eigen DPO én de DPO van de politie. Zo zorg je voor een correcte en veilige verwerking van de data.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op