Stedelijk Reglement Warmtenetten

Reglement dat de voorwaarden beschrijft waaronder warmtenetten kunnen gerealiseerd worden in de stad Antwerpen. De basis voor dit reglement vormt de domeintoelating. Daarnaast bevat het bepalingen over tariefplafonds voor warmte, de kwaliteit/duurzaamheid van de warmte, toegang tot de netwerken en betrouwbaarheid en solvabiliteit van de warmtenetbeheerders.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt 1
2000 Antwerpen
België
Wat is er gebeurd?
De Antwerpse gemeenteraad keurde het stedelijk reglement warmtenetten goed. Het reglement maakt het voor warmtenetbeheerders mogelijk om de aanleg van zulke netwerken in goede banen te leiden en te stimuleren. Het Antwerpse reglement legt ook een maximumverbruiksprijs vast om de afnemers te beschermen tegen potentieel te hoge prijzen.
Waarom?
Meer dan 1 partij was geïnteresseerd in het realiseren van warmtenetten in de Stad Antwerpen wat tot verschillende conflicten leidde in de concurrentie om beschikbare bronnen en de beperkte ruimte in het openbaar domein. Er ontstond zo concurrentie om het verkrijgen van een domeintoelating van de stad. Deze werd als een vorm van werkvergunning gehanteerd en was maar voor beperkte trajecten en beperkt in de tijd geldig. Bovendien bestonden er geen procedures om projecten goed te beoordelen. De stad kon met de beschikbare instrumenten dus geen goede regie vormen en ook onvoldoende investeringszekerheid bieden aan potentiële warmenetbeheerders. Daarom werd een bijkomend instrument ontwikkeld: de domeinreservering.
Het beoogde resultaat
Via de domeinreservering kan voor een groter gebied, een warmtecluster of warmtevraaggebied exclusiviteit op het ontwikkelen van een warmtenet worden verkregen voor de periode noodzakelijk om een warmtenet uit te bouwen. Het ontwerp van stedelijk regelement werd goedgekeurd.
Wat waren de uitdagingen?
De verweving tussen verschillende toepassingen van een juridisch instrument. De domeintoelating wordt vooral gebruikt voor de goede organisatie van werken in het openbaar domein. Terwijl daaraan gekoppeld eigenlijk ook een ligrecht wordt verstrekt.
De succesfactoren
Goede interne samenwerking met afdelingen die de nustwerken van andere partijen in goede banen leiden. Gespecialiseerde juridische bijstand.
Tips voor andere gemeenten
Het standaardwerk van Maja Reynebeau : Warmtenetten in het Vlaamse Gewest geeft goede aanknopingspunten over de juridische basis voor de realisatie van warmtenetten. Ken je partners voor de ontwikkeling van warmtenetten: warmtenetbeheerder, open baar domein beheerder, producenten, leveranciers, afnemers,…
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.