RE/SOURCED

RE/SOURCED is een Europees project dat in 2020 van start ging en onlangs werd afgerond. In dit project werd op Transfo Zwevegem, een erfgoedsite van een voormalige elektriciteitscentrale, een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem ontwikkeld.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Transfostraat 15A
8550 Zwevegem
België
Wat is er gebeurd?
Het doel van RE/SOURCED was om Transfo volledig te voorzien van lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. De ruggengraat vormt een lokaal elektriciteitsdistributienet op gelijkstroom (DC backbone). Dit net verbindt diverse hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, met verbruikers en batterijen, zonder energieverlies door onnodige omzettingen. AI wordt ingezet voor de sturing van het slimme net, optimalisatie van energiestromen via een wijkbatterij en vraagsturing. Er is ook een educatief parcours voor burgers, scholen en lokale besturen, en een trainingspakket voor professionals.
De grootste verbruiker is het laadpark voor elektrische voertuigen, met 16 AC-laadpalen en een snellader. Elektriciteit wordt opgewekt door PV-installaties, deels via de overkapte parkeerruimte en een warmtekrachtkoppeling (WKK) met opslag.
Waarom?
De Transfosite in Zwevegem is een unieke industriële erfgoedsite in Vlaanderen die een nieuwe bestemming nodig had. Zo werd het belevingsparcours Transfo Energiek ingehuldigd, bestaande uit een indoor infocenter met interactieve installaties, open voor alle bezoekers. Daarnaast heeft Flux50 bijgedragen aan de realisatie van een DC-dockingstation, een stopcontact op gelijkstroom waar bedrijven en onderzoeksinstellingen nieuwe typen opslag en productie kunnen uittesten. Transfo fungeert vandaag dus als proeftuin en biedt innovatieve bedrijven de kans om mee te testen.
Het beoogde resultaat
Na vier jaar werd het circulaire smart grid in juni 2024 officieel gehuldigd, in het bijzijn van de Vlaamse minister van erfgoed en bijna 80 professionele stakeholders.
Wat waren de uitdagingen?
De initiële implementatie van dit vernieuwende concept bleek uitdagend. Het project onderzocht een 'regelluwe zone'-aanpak, wat in de praktijk moeilijk haalbaar bleek. Daarom sloten Leiedal en Fluvius een samenwerkingsovereenkomst om het DC-net op Transfo vijf jaar als proeftuinproject te gebruiken. Fluvius verzorgde de installatie en het onderhoud.
De succesfactoren
In kader van het RE/SOURCED project werd het document ‘a cobbled road to an electrifying future’ opgemaakt, waarin zowel alle geleerde lessen, succesfactoren als tips & tricks beschreven staan. Je vindt het document onderaan.
Tips voor andere gemeenten
In kader van het RE/SOURCED project werd het document ‘a cobbled road to an electrifying future’ opgemaakt, waarin zowel alle geleerde lessen, succesfactoren als tips & tricks beschreven staan. Je vindt het document in bijlage (onderaan).
Voor de zonneparking zijn de bestekken beschikbaar in bijlage.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.