Regenboogbanken in Brakel

Gemeente Brakel schonk aan iedere lagere school op haar grondgebied een zitbank. De acht banken verfden de kinderen zelf in de regenboogkleuren. Met de actie viert Gemeente Brakel diversiteit en roept het op tot verdraagzaamheid.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Marktplein 1
9660 Brakel
België
Wat is er gebeurd?
Gemeente Brakel schonk een regenboogzitbank aan elke lagere school op haar grondgebied. In Brakel zijn er acht lagere scholen. De gemeente stond in voor de aankoop van de zitbanken en het materiaal zoals verf (grondlaag en de kleuren van de regenboog), verfborstels en afplaktape. De lagere scholen koppelden er een educatief project aan en de leerlingen schilderden de banken zelf in regenboogkleuren. Ook aan de gemeentelijke bibliotheek kwam een regenboogbank. De bib koppelde er een regenboogquiz aan. Dit gebeurde naar aanleiding van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. De actie werd aangevuld met vlaggen aan het gemeentehuis, de uitkijktoren en bij inwoners thuis.
Waarom?
Brakel wil een duidelijk signaal geven tegen homo-, bi-, trans- en interseksefobie. Via educatie, creativiteit en participatie wil de gemeente verdraagzaamheid aanmoedigen. Door kinderen zelf te laten schilderen en een regenboogbank te plaatsen in de publieke ruimte, krijgt de boodschap een stevige basis en wordt een breed publiek bereikt.
Het beoogde resultaat
Alle lagere scholen engageerden zich en werkten actief mee. De banken kregen een vaste plek op de speelplaatsen en de boodschap leeft verder bij de kinderen. Aan de bibliotheek kreeg de regenboogbank een zichtbare plek in de publieke ruimte en leefde het thema onder kinderen en bezoekers.
Wat waren de uitdagingen?
De timing en logistiek vereisten een strakke planning. Alle banken moesten tijdig geleverd worden en klaar zijn voor IDAHOT, inclusief schilderwerken en extra initiatieven zoals de quiz.
De succesfactoren
De combinatie van symboliek, educatie en participatie werkte. De betrokkenheid van kinderen én bibliotheekbezoekers zorgde voor extra draagvlak en impact.
Tips voor andere gemeenten
Werk samen met lokale partners zoals bibliotheken. Voeg interactieve elementen toe, zoals een quiz, om ook volwassenen te betrekken. Zorg dat de boodschap blijvend zichtbaar is in de publieke ruimte.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.