Proefproject 'Kwaliteitsvolle opvang en activiteiten voor schoolgaande kinderen in centrum Oostende'

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro

In het schooljaar 2024-2025 lanceerde Stad Oostende een bijzonder proefproject dat zich richt op de opvang en activiteiten voor schoolgaande kinderen in het stadscentrum. Dit project is opgezet om ouders te ondersteunen en kinderen een leuke en leerzame tijd buiten de schooluren te bieden.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Oostende
Adres

Vindictivelaan 1
8400 Oostende
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Vijf basisscholen in het centrum van Oostende werken samen in een proefproject om de voor- en naschoolse opvang te verbeteren. Een coördinator opvang op school leidt dit in goede banen en zorgt voor een sterke samenwerking tussen de scholen, de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en lokale vrijetijdsorganisaties. Het project focust zich op vijf kwaliteitsgebieden: een duidelijke visie, toegankelijke en betaalbare opvang, een verrijkend pedagogisch- en medewerkersbeleid, een positief werkklimaat en regelmatige evaluatie. Zo wil de Stad en de scholen een inclusief en kwaliteitsvol opvangaanbod garanderen.

Waarom?

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe regelgeving rond de Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA). Stad Oostende ziet dit als een kans om te experimenteren. Het doel? Meer speelmogelijkheden voor kinderen, betere ondersteuning voor werkende en studerende ouders en een toegankelijk aanbod voor iedereen.

Het beoogde resultaat

Het proefproject had als doel de kwaliteit van de voor- en naschoolse opvang te verbeteren door een sterke samenwerking tussen scholen, opvang en externe partners. Op basis van de behaalde successen kan gesteld worden dat er grote stappen zijn gezet: de organisatie is verbeterd, de pedagogische ondersteuning is versterkt en medewerkers worden beter begeleid. Toch blijft het een uitdaging om over de muren heen samen te werken.

Wat waren de uitdagingen?

Het proefproject brengt vernieuwing en samenwerking, maar ook uitdagingen met zich mee. Een belangrijke uitdaging is het samenwerken over de muren heen. Dit vraagt om open communicatie, luisteren naar elkaar en begrip tonen voor verschillende perspectieven. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken en het is cruciaal om elkaar hierin te respecteren. Daarnaast roept verandering vaak weerstand op. Daarom is het belangrijk om niet te snel te gaan, maar het tempo van de betrokkenen te volgen, zodat iedereen zich kan aanpassen en zich gesteund voelt in het proces. Op deze wijze kan er duurzaam opgebouwd worden naar de toekomst toe.

De succesfactoren

Het proefproject heeft gezorgd voor een betere organisatie en samenwerking binnen de opvang. De communicatie tussen opvangmedewerkers, coördinator en directie verloopt vlot. Er is een duidelijk werkschema en vervangingen worden efficiënter geregeld. De opvang is toegankelijk en betaalbaar voor alle gezinnen. Pedagogisch werd ingezet op aantrekkelijk spelmateriaal en training rond moeilijk gedrag en proactief toezicht. Het medewerkersbeleid werd versterkt met een vast inwerktraject, duidelijke noodprocedures en EHBO-trainingen. Monitoring en evaluatie vinden structureel plaats met drie evaluatiemomenten per jaar. Bovendien worden activiteitenboxen, proefsessies en workshops succesvol geïntegreerd in het opvangaanbod.

Tips voor andere gemeenten

Een gestructureerde aanpak is de sleutel tot een succesvol project. Stel daarom een werk- en stuurgroep aan en verdeel het project in overzichtelijke werkpakketten. Zo blijft het geheel behapbaar en helder voor iedereen. Maak een gedetailleerd projectplan op met duidelijke afspraken die vooraf grondig worden besproken. Heldere communicatie en een gezamenlijke visie zorgen voor een vlotte uitvoering. Indien nodig kan de groep tijdelijk worden opgesplitst om efficiënter samen te werken en dichter naar elkaar toe te groeien. 

Kortom: een strakke aanpak, een goed georganiseerde groep en een gezonde dosis humor. Want laten we eerlijk zijn – een lachend team is een winnend team!

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op