Pedagogische coaches voor BOA in Aalst

In Aalst konden scholen via een ondersteuningsreglement intekenen op pedagogische coaches. De coaches zijn aangeworven door de stad en ondersteunen de kinderbegeleiders en de directies om de pedagogische kwaliteit van de naschoolse opvang te verbeteren.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt 3
9300 Aalst
België
Wat is er gebeurd?
Via een reglement konden scholen in Aalst intekenen op pedagogische ondersteuning voor hun naschoolse opvang. Acht scholen tekenden in op het aanbod.
Twee pedagogische coaches, in dienst van de stad, begeleiden de geselecteerde scholen bij het versterken van de kwaliteit van de naschoolse opvang. De pedagogische coaches gaan op een laagdrempelige manier in gesprek met de kinderbegeleiders, de directies en het schoolteam. Ze draaien mee in de opvang en coachen opvangmedewerkers vaak al doende. De focus ligt op het ondersteunen van de opvangmedewerkers in hun pedagogische handelen.
Waarom?
In 2022-2023 maakte de stad vanuit haar regierol voor BOA een omgevingsanalyse. De verschillende partijen betrokken bij BOA werden bevraagd: scholen, partners, vrijetijdsaanbieders, kinderen en ouders. Die bevraging maakte duidelijk dat de scholen ontzorgd wilden worden van de naschoolse opvang. Een aantal scholen wilden zich ook voorbereiden op de aanvraag van een kwaliteitslabel.
De stad speelt daarop in met een ondersteuningsreglement met twee componenten:
- financiële ondersteuning voor de organisatie van de opvang, en
- pedagogische ondersteuning via pedagogische coaches in dienst van de stad.
Het beoogde resultaat
Op 1 april 2024 startten de twee pedagogische coaches. Na een inwerkperiode deden ze een kennismakingsronde bij de geselecteerde scholen, de opvangmedewerkers en de directies. Door zowel samen als apart in gesprek te gaan met de kinderbegeleiders en de directies bouwden ze vertrouwen op en kregen inzicht in de werking van de naschoolse opvang.
De pedagogische coaches gaan minstens 1 keer per maand langs in de school. Ze stemmen de ondersteuning en de intensiteit ervan altijd af op de noden van de school en de betrokken medewerkers.
Tijdens de contactmomenten draaien de coaches mee in de opvang. Tijdens die momenten gaan ze in gesprek met de begeleiders en stellen ze dingen in vraag. Door bewust te reflecteren ontdekken ze waar aanpassingen nodig zijn en sturen ze bij om hun aanpak te verbeteren De gesprekken tussen de coaches en de directies zorgen ervoor dat de directies meer inzicht krijgen in de werking van de naschoolse opvang en de groeikansen.
Op korte termijn zorgde het coachingstraject voor verschillende kleine ingrepen met grote impact. Enkele voorbeelden:
- maandelijks structureel overleg tussen de directie en de kinderbegeleiders om zicht te houden op de werking van de opvang en de noden van de begeleiders
- opsplitsing van de opgevangen kinderen naargelang hun leeftijd, om meer rust te creëren tijdens de eetmomenten
- kinderbegeleiders die nauwer betrokken raken bij de schoolwerking en het schoolteam, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de pedagogische studiedag, in gesprek te gaan met de zorgcoördinator, betrokken te worden bij de speelplaatswerking.
Het ultieme doel van de pedagogische coaching is stappen zetten zodat de naschoolse opvang op termijn voldoet aan de voorwaarden van het kwaliteitslabel kleuteropvang. In de praktijk zal het tijd vragen om dat effectief te realiseren. De pedagogische coaches werken nu eerst, per school, samen met de kinderbegeleiders en de directies aan een gezamenlijke visie op naschoolse opvang.
Verder investeren ze veel tijd in het versterken van het vertrouwen tussen de directies en de kinderbegeleiders en het integreren van de kinderbegeleiders in het schoolteam.
Wat waren de uitdagingen?
- In het begin was er een verschil in perspectief tussen de directie en de kinderbegeleiders. Dankzij open communicatie bouwen de pedagogische coaches stap voor stap een sterke verbinding tussen beide. In de toekomst kan deze samenwerking nog verder groeien en versterken.
- De schooldirecties hadden soms blinde vlekken in de werking van de naschoolse opvang en wat de kinderbegeleiders zouden moeten weten, kennen en kunnen. Zo had bijvoorbeeld een kinderbegeleider in haar 25 jaar dienst nog nooit meegedaan aan een brandoefening. Door in te zetten op bewustwording worden heel wat stappen gezet om de link tussen school en opvang te versterken.
De succesfactoren
- Werf pedagogische coaches aan met het juiste profiel. De coaches moeten een zekere maturiteit, ervaring en competenties hebben om succesvol in gesprek te gaan met de betrokken partijen. Een intensief starttraject dompelde hen onder in visie en in hun rol als coach.
- Investeer genoeg tijd om verbondenheid en vertrouwen op te bouwen tussen de coach, de kinderbegeleider en de directie.
- Maak tijd voor kennisdeling en dit zowel op het niveau van directies als op het niveau van de kinderbegeleiders. Schrik er ook niet voor terug om hen samen rond de tafel te zetten. Zo kunnen ervaringen en inzichten uitgewisseld worden en kan men elkaar inspireren met succesverhalen.
Tips voor andere gemeenten
Maak er een “wij-verhaal” van. Vertrek vanuit een gelijkwaardige rol. De pedagogische coach is geen controleur, hij komt niet met het vingertje zwaaien. De coach gaat wel samen op zoek met de kinderbegeleiders en de directies naar inzichten en groeikansen voor de opvang.
Gebruik veel humor en blijf jezelf. Als coach weet je immers niet alles, het is dus belangrijk om te blijven leren van elkaar.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.