Oprichting Klimaatraad

Status
Afgelopen
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Cirkel met veel kleuren en daarop met groene letters 'klimaatraad'.

De Stedelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur was reeds sinds 1984 actief in Harelbeke. Eerst onder de naam van ‘Stedelijk Groencomité’ later omgevormd tot de stedelijke MINA-raad (Milieu en Natuur). In 2021 werd er beslist om deze MiNa-raad om te vormen tot een stedelijke Klimaatraad.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Harelbeke
Adres

Marktstraat 29
8530 Harelbeke
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

De milieuraad bestond meer dan 35 jaar. Beleidsthema’s van ons lokaal bestuur zijn danig gewijzigd en gekoppeld aan de SDG's. Naast milieu-, afval en natuurthema's spelen duurzaamheid, biodiversiteit maar ook energie en mobiliteit een belangrijke rol. In die zin bleek de tijd rijp om de stedelijke MINA-raad om te vormen naar een lokale Klimaatraad. 

Waarom?

Er was een duidelijke noodzaak om verder lokaal acties te ondernemen om de CO2-uitstoot op gemeentelijk niveau terug te dringen, om de gevolgen van de klimaatsverandering tegen te gaan en onze stad via adaptieve maatregelen voor te bereiden op niet te voorkomen gevolgen. De Klimaatraad kan kan hierin een belangrijke rol opnemen met aandacht voor burgerparticipatie. 

Het beoogde resultaat

In de gemeenteraad van februari 2022 werden de nieuwe doelstellingen en de oprichting van de klimaatraad verankerd in nieuwe statuten. Ook de mogelijkheid tot het oprichten van thematische werkgroepen binnen de klimaatraad werden hierin opgenomen.

Wat waren de uitdagingen?

Afbakenen van doelstellingen.

Vinden van geëngageerde burgers die actief willen meedenken en -werken is vaak een uitdaging. Positief in beeld komen via verschillende acties is dan ook belangrijk.

De succesfactoren

Iedereen met een interesse om rond het Klimaat te werken kan zich hiervoor via de Klimaatraad inzetten.

Tips voor andere gemeenten

Probeer om je Klimaatraad goed in de kijker te zetten door burgers laagdrempelig te kunnen aanspreken. Bijvoorbeeld: organisatie van een FairTrade Ontbijt voor inwoners.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op