Online haat? Hier niet! – Stad Sint-Niklaas

Sint-Niklaas ondertekende het “Hier Niet”-charter en voert een consequent beleid tegen haatspraak op sociale media. Via heldere huisregels, intern beleid en communitymanagement grijpt de stad actief in bij toxische online reacties. Ook Maasmechelen, Mechelen en Genk sloten zich aan bij dit charter.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
België
Wat is er gebeurd?
Stad Sint-Niklaas ging van start met een structurele aanpak tegen haatspraak op sociale media. De aanleiding was de toename van vijandige, racistische of denigrerende reacties op stadscommunicatie. De stad ondertekende het Hier Niet-charter, ontwikkelde huisregels voor digitale kanalen en vertaalde die in een visuele flowchart voor moderators. Alle communicatieambtenaren volgden een opleiding in online communitymanagement. Daarbij leerden ze gepast reageren op verschillende types online gedrag – van debatzoeker tot trol – en kregen ze handvatten om op een empathische, transparante en grensstellende manier in te grijpen.
Tegelijk werkte de stad een intern draaiboek uit met afspraken rond contentmoderatie, toewijzing van reacties, en het verbergen of verwijderen van haatdragende content. Daarbij gold de stelregel: geen censuur, wel grenzen stellen. Als uitspraken niet strookten met de stadscultuur van respect en inclusie, werd dit duidelijk gecommuniceerd. Reageerders kregen vaak een link naar het Hier Niet-initiatief, om hen bewust te maken van de impact van hun woorden.
De stad past haar aanpak consequent toe op Facebook, Instagram en andere platforms, en nam het initiatief op in bredere campagnes rond polarisering en respectvol samenleven.
Waarom?
Het initiatief kwam er vanuit de vaststelling dat haatspraak op sociale media een groeiend probleem vormt voor lokale besturen. Het tast niet alleen het online debat aan, maar ook het gevoel van veiligheid en representatie van bepaalde groepen burgers. Door proactief in te zetten op communitymanagement, wil Sint-Niklaas haar digitale kanalen veilig, open en menselijk houden.
Wat waren de uitdagingen?
- Het onderscheiden van ongepaste reacties van legitieme kritiek
- Het vermijden van escalatie of censuur
- Het opbouwen van draagvlak intern bij medewerkers én extern bij inwoners
- Tijd en capaciteit vrijmaken voor consequente moderatie
De succesfactoren
- Duidelijke huisregels en herkenbare communicatie
- Intern draaiboek en flowchart voor moderatie
- Opleiding van medewerkers en gedeelde visie
- Deelname aan een breder netwerk (Hier Niet) dat ondersteuning en inspiratie biedt
Tips voor andere gemeenten
- Maak huisregels zichtbaar en eenvoudig
- Grijp in op haatspraak, maar laat ruimte voor debat
- Train je socialemedia-beheerders in omgaan met emoties en polarisatie
- Gebruik een flowchart als leidraad, maar blijf menselijk in je reacties
- Sluit je aan bij initiatieven zoals Hier Niet en leer van elkaar
Algemeen contact
- NoreNoyensDeskundige polarisering - levensbeschouwelijk beleid - dienst regie welzijn - team lokaal sociaal beleid
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.