Na de Bel brengt na school de leukste activiteiten naar Lanakense lagere schoolkinderen

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Gasthuisstraat 18
3260 Lanaken
België
Wat is er gebeurd?
Na de Bel is een naschools vrijetijdsaanbod voor kinderen van de zes lagere scholen in Lanaken (eerste tot en met zesde leerjaar). Na school kunnen de kinderen op (wandelafstand van) de school deelnemen aan een gevarieerd aanbod van activiteiten (sport, muziek en theater, yoga, koken, STEM, enzovoort). Na de activiteit gaan de kinderen naar huis, of sluiten ze aan in de opvang.
Op één school organiseren ze ‘op de speelplaats’ als ‘na de bel’ activiteit. Dat is korte opvang op school (letterlijk op de speelplaats), waar kinderen vrij kiezen wat ze willen doen. Of ze nu willen voetballen, spelen, huiswerk maken, een gezelschapsspelletje spelen of gewoon even niets doen, het is allemaal mogelijk. Het is er ook voor kinderen die niet willen meedoen aan de georganiseerde ‘na de bel’ activiteit of voor kinderen die vroeger worden opgehaald dan het einduur van de ‘na de bel’ activiteiten. Afhankelijk van het aantal ingeschreven kinderen zetten ze daarvoor 1 of 2 eigen kinderbegeleiders in, aangevuld met vrijwilligers.
Na de bel is gebaseerd op drie pijlers:
- Het aanbod is laagdrempelig, elk kind kan deelnemen.
- Het aanbod is breed en gevarieerd, zodat het kind kan kiezen waaraan het deelneemt.
- De kinderrechten staan centraal.
Het lokaal bestuur organiseert de verschillende activiteiten en werkt daarvoor samen met de eigen diensten (bijvoorbeeld sportdienst), vrijwilligers, en zelfstandige lesgevers. Het lokale bestuur investeert sterk in de praktische organisatie van de activiteiten (bijvoorbeeld actief zoeken naar vrijwilligers).
Kinderen die niet willen deelnemen aan een ‘na de bel’ activiteit kunnen ook terecht in de buitenschoolse opvang als daar nog plaats is. Kleuters krijgen sowieso voorrang bij de inschrijvingen voor de buitenschoolse opvang.
De ouderbijdrage voor de opvang en de ‘na de bel’ activiteiten is hetzelfde, namelijk 1 euro per half uur. Er is dus geen financiële drempel in de keuze om deel te nemen aan de activiteiten of naar de opvang te gaan.
Waarom?
Na de Bel is gegroeid uit de nood aan extra opvangplaatsen. In 2018 waren er wachtlijsten in de buitenschoolse kinderopvang. Om de wachtlijsten weg te werken, startten ze met enkele kleinschalige activiteiten zoals sportsnacks.
In 2019 kwam het BOA-decreet op de proppen, waardoor de focus nog sterker kwam te liggen op de afstemming tussen de buitenschoolse opvang en de buitenschoolse activiteiten. Geleidelijk aan breidden ze het aanbod uit naar alle scholen in Lanaken, zodat alle lagere schoolkinderen kunnen genieten van het aanbod. Zo spelen ze in op de veranderingen in het landschap van de buitenschoolse opvang.
Het beoogde resultaat
Met Na de bel slagen ze erin verschillende activiteiten aan te bieden aan de lagere schoolkinderen in de Lanakense scholen. Het lokale bestuur investeert veel tijd in het zoeken naar vrijwilligers voor de activiteiten, maar dat resulteert meestal wel in een duurzaam engagement.
Door te werken met een kansentarief, gekoppeld aan de UITpas, krijgen kinderen uit kwetsbare gezinnen 80% korting. Zo streven ze ernaar dat alle kinderen de kans krijgen om mee te doen aan het vrijetijdsaanbod.
Wat waren de uitdagingen?
- De samenwerking met de scholen over bijvoorbeeld het gedeeld gebruik van lokalen (bijvoorbeeld de turnzaal, een klaslokaal) en de praktische afspraken verloopt niet in elke school even vlot.
- Ze organiseren veel activiteiten zelf vanuit de dienst kinderopvang. Je moet tijd investeren om de samenwerking met de andere interne diensten, zoals de jeugddienst en de sportdienst, warm te houden en hen geëngageerd te houden om mee het activiteitenaanbod te ontwikkelen.
- Het overzicht behouden na schooltijd is een uitdaging. Welk kind neemt deel aan welke activiteit? Geraakt iedereen op de juiste plaats? Is de lesgever aanwezig? Op elke school is een verantwoordelijke nodig die dat bewaakt. In de toekomst willen ze dat nog verder versterken.
De succesfactoren
- De samenwerking met interne diensten, vrijwilligers en organisaties zorgt ervoor dat het aanbod echt divers is en kinderen veel keuze hebben. Ze investeren actief in het blijven zoeken naar vrijwilligers en activiteiten.
- De koppeling met de UITpas en een korting van 80% zorgt ervoor dat de ‘na de bel’ activiteiten laagdrempelig toegankelijk zijn voor elk kind.
- Het verdelen van de opdrachten over verschillende medewerkers. Geef iemand tijd om zich te concentreren op de regieopdracht.
Tips voor andere gemeenten
De aanhouder wint. Je moet blijven experimenteren en zoeken naar wat werkt en wat niet werkt. Uit die ervaringen moet je leren en nieuwe of andere dingen ontwikkelen.
Hoe meer je aanwezig bent op een school, hoe sneller het vertrouwen groeit tussen de school en het lokale bestuur. En dat zorgt dan weer voor een betere onderlinge samenwerking.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.