Lokaal mondiaal beleid op school: EDO in Sint-Truiden

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro

EDO biedt materiaal over mondiale thema’s voor kleuter-, basis- en secundaire scholen in Sint-Truiden. De nieuwsbrief brengt recente en bijzondere online activiteiten. Het materiaal spaart tijd, is vaak gratis en inspireert jongeren tot wereldburgerschap!

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Djapo
Grootouders voor het Klimaat
MOS
Oxfam
Provinciebestuur Limburg
Sint-Truiden
Studio Globo
Velt
Adres

Kazernestraat 13
3800 Sint-Truiden
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

EDO (Educatie voor Duurzame Ontwikkeling) ondersteunt scholen in Sint-Truiden met kant-en-klaar educatief materiaal over mondiale thema’s. Zo groeien leerlingen uit tot kritische en actieve wereldburgers. Een wereldburger gaat bewust om met kansen en risico’s van globalisering en wapent zich tegen onzekerheden.

In een wereld waarin mensen, producten en informatie voortdurend in beweging zijn, biedt EDO lespakketten die inspelen op actuele uitdagingen. Scholen hoeven weinig voor te bereiden. Het aanbod is meestal gratis voor scholen in Sint-Truiden en sluit aan bij diverse onderwijsniveaus, ook buitengewoon onderwijs. We bieden bovendien maatwerk op vraag. Zo geven we scholen zonder extra belasting invulling aan wereldburgerschap én lokaal mondiaal beleid.

Waarom?

Door educatie te versterken, bouwt de stad aan de toekomst. Jongeren die vandaag inzicht krijgen in mondiale verbanden, dragen morgen bij aan een rechtvaardige, inclusieve en duurzame samenleving.

Sint-Truiden ondersteunt EDO als slimme hefboom: met beperkte middelen ontstaat zo maximale maatschappelijke impact. Bij jongeren, in scholen én in de bredere gemeenschap.

Het beoogde resultaat

Het doel krijgt steeds meer vorm: steeds meer scholen, leerkrachten en klassen doen mee. Tijdens overlegmomenten met directies bespreken en verbeteren ze het aanbod regelmatig. Grotere EDO-activiteiten groeien vaak uit tot een soort keurmerk binnen scholen. Dat versterkt de betrokkenheid nog verder. 

Wat waren de uitdagingen?

Een belangrijke uitdaging blijft de afhankelijkheid van gemotiveerde leerkrachten en een vlotte communicatie tussen directie en team. Sommige scholen werken structureel mee, andere blijven moeilijk te bereiken.

Ook de nieuwsbrief raakt niet altijd tot bij de leerkrachten. Het bereik blijft beperkt.

De succesfactoren

De praktijk slaagt dankzij gratis of goedkope, laagdrempelige en actuele lesmaterialen die weinig voorbereiding vragen en aansluiten bij de leefwereld van leerlingen. We maken bewust een selectie zodat alle SDG’s aan bod komen, zonder een overaanbod te creëren. 

Dankzij maatwerk, thematische focus en gerichte promo voelen scholen zich ondersteund en behouden ze het overzicht.

Tips voor andere gemeenten

  •  Zorg voor laagdrempelig en kant-en-klaar materiaal, zodat het leerkrachten weinig extra werk vraagt. 
  • Werk vraaggestuurd en bied ruimte voor maatwerk in overleg met scholen. 
  • Communiceer gericht en persoonlijk, liefst via bestaande netwerken van geëngageerde leerkrachten. 
  • Bouw een vertrouwensband op met directies via regelmatige overlegmomenten. 
  • Beperk het aanbod, maar zorg voor jaarlijkse focuswissels (bv. andere SDG’s, grotere projecten) om het overzicht te behouden en vernieuwing te stimuleren. 

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op