Lokaal actieplan integrale toegankelijkheid ontwikkelen en uitrollen

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Lokaal actieplan toegankelijkheid Antwerpen

Algemene gegevens

Adres

Grote Markt 1
2000 Antwerpen
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Antwerpen heeft sinds december 2021 een Integraal toegankelijkheidsplan. Het plan kwam tot stand met inbreng van ervaringsdeskundigen en doelgroeporganisaties (via een online enquête en focusgroepen), de betrokken stedelijke diensten (via werkgroepen per thema) en werd mee begeleid door Inter. 

Op basis van de input van de ervaringsdeskundigen en betrokken diensten werd een plan uitgewerkt waarin de stedelijke visie rond toegankelijkheid werd uitgeschreven en waarin verschillende acties rond openbaar domein, mobiliteit, vrije tijd, patrimonium, communicatie, dienstverlening en wonen zijn opgenomen.

Waarom?

Dit plan was nodig om toegankelijkheid op een meer structurele en proactieve in te bedden in de dagelijkse werking en beleid van de stad. 

Een stad waar iedereen die wil deelnemen, vrij en volwaardig kan participeren en dit naar eigen mogelijkheden en ambities - dat is één van de doelstellingen waar de stad Antwerpen werk van wil maken. Voor heel wat personen is ‘gewoon’ kunnen genieten, deelnemen of gebruik maken van wat de stad te bieden heeft niet zo vanzelfsprekend. Met een handicap word je geregeld geconfronteerd met extra drempels wanneer je je in het openbaar leven begeeft. 

Deze fysieke, digitale, informatieve en/of sociale hindernissen bepalen of je kan deelnemen of niet, en meer nog of je er écht bij hoort of niet.

Het beoogde resultaat

Door bottom-up uit te werken hebben we een sterk gedragen plan kunnen opleveren. Voor alle thema's hebben we getracht om zowel aandacht te hebben voor de fysieke als informatieve en sociale toegankelijkheid met als uiteindelijk doel de inclusie van personen met een beperking te verbeteren.

Wat waren de uitdagingen?

  • Het toegankelijkheidsplan werd politiek goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen, maar is wel opgesteld op basis van consensus met de betrokken stadsdiensten. Heel wat acties binnen dit plan vallen zijn afhankelijk van de inzet/beschikbaarheid/middelen van deze diensten. Dat maakt dat de acties soms niet, slechts gedeeltelijk of aangepast worden uitgevoerd.
  • Toegankelijkheid is één van de verschillende prioriteiten binnen de stad (naast veiligheid, duurzaamheid, klimaatadaptatie… ). In sommige gevallen kan er ‘concurrentie’ optreden tussen deze prioriteiten of moeten er compromissen gesloten worden.
  • Niet iedereen is even gekend met de noden rond toegankelijkheid. Interne vorming/sensibilisering rond het thema is essentieel.

Er moet een evenwicht gevonden worden tussen interne, structurele acties (niet zichtbaar voor het publiek) en zichtbare, concrete acties die een effectief verschil maken voor personen met een beperking.

De succesfactoren

  • Het hebben van een politiek goedgekeurd plan
  • Interne sensibilisering en vorming (rond toegankelijke publieke ruimte, rond toegankelijke gebouwen, rond dienstverlening voor personen met een beperking, rond inclusief ontwerpen, rond aanleg toegankelijke speelterreinen …)
  • SPOC’s rond toegankelijkheid aanduiden bij de betrokken diensten
  • Stelselmatige aanwezig zijn op vergaderingen die een link hebben met toegankelijkheid (bv. bij projecten heraanleg publieke ruimte) en diensten proactief betrekken
  • Structurele samenwerking met ervaringsdeskundigen en doelgroeporganisaties rond concrete én structurele acties
  • Het hebben van een hefboombudget, om bepaalde projecten te kunnen opstarten

Tips voor andere gemeenten

Tijdens het uitvoeren van de acties is het van belang om: 

- op voorhand vast te leggen wie de trekker van de acties is en welke middelen nodig zijn;

 - de betrokken diensten en ervaringsdeskundigen steeds nauw te betrekken, hen op de hoogte te houden van de vooruitgang en beiden onderling met elkaar in contact te brengen.

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op