Landen luistert

Status
Afgelopen
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro

Onder het motto ‘Landen luistert’ organiseerde het lokaal bestuur een grootschalig burgeronderzoek. Dit onderzoek bracht de mening van inwoners over communicatie en inspraak in kaart en vormt de basis voor toekomstige verbeteringen in de gemeentelijke werking.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Landen
Adres

Stationsstraat 29
3400 Landen
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Uit de Vlaamse gemeente- en stadsmonitor bleek dat communicatie en participatie in Landen werkpunten waren. De gemeente besloot een bijkomend kwantitatief onderzoek op te zetten om gerichte informatie te verzamelen en hun strategie aan te passen. Met hulp van het onderzoeksbureau Indiville en een interne werkgroep werd een vragenlijst ontwikkeld. In mei 2022 werd deze via verschillende kanalen verspreid, zowel digitaal als op papier. In totaal namen 519 inwoners deel. De resultaten werden geanalyseerd, teruggekoppeld naar de inwoners en geïntegreerd in een actieplan.

Waarom?

De resultaten van de gemeente- en stadsmonitor gaven aan dat inwoners behoefte hadden aan meer transparante en efficiënte communicatie en participatie. Landen wilde deze inzichten verdiepen om gerichte acties te kunnen ondernemen.

Het beoogde resultaat

Door een combinatie van interne voorbereiding en externe expertise werd een goed uitgewerkt kwantitatief onderzoek opgezet. Het verspreiden van de vragenlijst via zowel digitale als fysieke kanalen maakte het onderzoek toegankelijk voor een breed publiek. De data werden door Indiville herwogen om representatief te zijn voor de bevolking van Landen.

Wat waren de uitdagingen?

Het was moeilijk in te schatten hoeveel respons het onderzoek zou opleveren. Daarnaast kon de inhoud van het onderzoek tijdens de dataverzameling niet meer worden bijgestuurd, waardoor een grondige voorbereiding belangrijk was.

De succesfactoren

  • Diversiteit in methodes: Zowel online als papieren enquêtes werden gebruikt, wat de toegankelijkheid vergrootte.
  • Goede voorbereiding: Een interne werkgroep zorgde voor een duidelijke doelstelling en een doordachte vragenlijst.
  • Effectieve communicatie: Een mix van kanalen, zoals affiches, sociale media en het infoblad, zorgde voor een breed bereik.
  • Externe expertise: Onderzoeksbureau Indiville bood professionele begeleiding bij dataverzameling en analyse.

Tips voor andere gemeenten

  • Zorg voor een goede interne voorbereiding (afbakening wat je wil weten, waarom en welke middelen je ervoor wil/kan vrijmaken): zo win je tijd op het moment dat er een externe partner bij komt kijken.  
  • Hou het eenvoudigd: eenvoudige vragen, beperk de duurtijd en beperk het aantal onderwerpen.
  • Leg de vragenlijst op voorhand voor aan iemand van de doelgroep zodat je weet of de vragen duidelijk zijn. Werk je met een combinatie van online en print? Test beide versies uit.    
  • Zet een goede communicatiecampagne op: een mix van kanalen, betrek personeel als ambassadeurs, herhaal regelmatig de boodschap, adverteren op sociale media werkt.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op