Als voortraject van wijkverbeteringsprogramma centrum organiseerden we gesprekken over de ideeën, wensen, noden & dromen voor de wijk. Zowel één-op-één als groepsgesprekken en gesprekken tussen Oostendenaars onderling maakten deel uit van dit traject.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Oostende
Adres

Vindictivelaan 1
8400 Oostende
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

In de periode januari - april 2025 werden gesprekken gevoerd over de noden & wensen voor wijk Centrum. Medewerkers van Stad Oostende voerden één-op-één gesprekken, groepsgesprekken met specifieke doelgroepen en vrijwilligers gingen de straat op om de dialoog te voeren met hun stadsgenoten op basis van volgende stellingen:

  • Als ik in mijn buurt rondloop, dan voel ik mij thuis"
  • Als ik het centrum zou herontwerpen, dan zou ik meer ruimte voorzien voor groen en water
  • Elke woning in Oostende moet verplicht gerenoveerd worden zodat iedereen duurzamer en comfortabeler kan wonen.

De gespreksmethodiek kwam tot stand in samenwerking met KlimaatContact vzw. De input uit deze gesprekken dient als datalaag in het wijkverbeteringsprogramma dat in een volgende fase wordt opgesteld.

Waarom?

De LEKP-doelstellingen gebieden de Stad om in 2024 'klimaattafels' te organiseren en in 2025 een 'wijkverbeteringscontract' op te stellen. We kozen ervoor deze doelstellingen aan elkaar te koppelen. Zo creëren we een wijkverbeteringsprogramma dat gevoed wordt door de input vanuit de dialoogmomenten, en dus gevormd is door de wijkbewoner, middenveldorganisaties & lokale ondernemers. 

We wilden niet vanuit 'klimaat' naar de wijk, maar vanuit de dagelijkse noden & wensen de vertaalslag maken naar hoe sociale, infrastructurele... noden gekoppeld kunnen worden aan de nodige veranderingen om de wijk op te wassen tegen klimaatverandering.

Het beoogde resultaat

De Stad voerde heel wat constructieve gesprekken met heel wat personen. De input is waardevol en komt vaak, over verschillende doelgroepen heen, overeen. Door deze gesprekken kunnen we randvoorwaarden distilleren waar we zeker rekening mee moeten houden bij het vergroenen, ontharden, autoluw maken... van de wijk. Het doel is dus zeker bereikt voor deze eerste fase in het wijkverbeteringstraject. 

Wat waren de uitdagingen?

Het ontbreekt niet aan draagvlak om het centrum klimaatbestendig te maken.

De uitdaging bestaat er wel in om de concrete vragen/bezorgdheden/dromen/ideeën te vertalen naar beleid & een uitvoeringsplan. Verwachtingsmanagement is hier belangrijk; wat zijn de quick wins, wat kan op (middel)lange termijn? En hoe houden we het engagement en vertrouwen van de wijkbewoner & verschillende doelgroepen vast?

De succesfactoren

  • Er werden heel wat mensen bereikt & gesproken
  • Gesprekken waren constructief
  • Er werden randvoorwaarden bepaald; beter zicht op waar & hoe het draagvlak precies zit
  • Er werd een basis van vertrouwen gelegd om in de toekomst samen met de burger, in co-productie & co-creatie, de wijk verder vorm te geven
  • Het thema klimaat werd breder getrokken en gekoppeld aan andere sociale thema's.

Tips voor andere gemeenten

Vertrouwen komt van 2 kanten. Als stadsmedewerker ben je expert op een bepaald thema, als wijkbewoner ben je expert van jouw straat of buurt. Luister naar de burger, en samen is heel wat mogelijk!

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op