Klimaatbestendige verkaveling Molenakkers Retie

Door ruimte te maken voor water en groen krijgen we een robuuste wijk gewapend tegen klimaatverandering. De maatregelen vullen de lokale grondwatertafel aan en gaan de strijd aan tegen verdroging. Daarnaast vangen de wadi’s en bekkens het water op. Ze zijn dus een middel tegen overstromingen. De groene zones ondersteunen de ecologische samenhang en klimaatbestendigheid door het voorzien van bomen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Klampersend
2470 Retie
België
Wat is er gebeurd?
De RWA-afvoer wordt deels in een rioleringssysteem en deels in grachten uitgewerkt. Om het noodzakelijke buffervolume te realiseren worden een wadi, ondergronds bufferbekken en grachten voorzien. Infiltratie kan omwille van de goede waterdoorlatendheid van de zandgronden. Het systeem werd ontworpen dat een overstort onnodig is. Het bufferbekken wordt gevuld als de bovengrondse bekkens gevuld zijn.
Waarom?
Het betreft hier gronden van de sociale huisvestingsmaatschapij De Ark. Dit project kadert in de ontwikkeling van deze gronden. Er werd gekozen om niet klassiek te verkavelen, maar bewust ruimte te maken voor groen en water.
Het beoogde resultaat
Ja, in de bekkens wordt slechts uitzonderlijk water opgemerkt. Door regenwater vast te houden en niet langer in de riolering te lozen, kunnen we ons wapenen tegen de droogte. Momenteel is de 2de fase in aanbouw. Ook wenst de gemeente de bestaande straten ten noorden ook te ontharden en eventueel af te leiden naar deze bufferbekkens. Een voorbeeld van hoe een project inspirerend kan werken.
Wat waren de uitdagingen?
Al het regenwater van het project binnen de site houden zonder overstort of vertraagde afvoer naar de bestaande riolering.
De succesfactoren
Vanaf het begin is gekozen om ruimte te maken voor water en groen en deze keuze ook consequent vast te houden tot aan de uitvoering. Ook door het kiezen voor ruimte te maken voor water en groen niet te aanzien als een last, maar als een opportuniteit om het ontwerp naar een hoger niveau te tillen. Er werd gekozen voor kwalitatieve openbare ruimte die ten dienste staat van een volledige wijk.
Tips voor andere gemeenten
Er werden infomomenten voor de bewoners/betrokken stadsdiensten georganiseerd waarbij de ontwerpplannen telkens werden besproken om draagvlak te creëren. Daarnaast is het een tip om bewust en vol overtuiging voor een concept te kiezen en hieraan vast te houden. Dit kadert immers mee het project in een groter geheel.
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.