Jongeren ‘safety walks’ in Antwerpen – Stad Antwerpen & Plan International

Antwerpse jongeren krijgen via ‘safety walks’ een actieve rol: in groepjes verkennen ze risicolocaties en brengen daar hun onveiligheidsgevoelens in kaart, samen met de schepen voor Gelijke Kansen. Een direct participatief instrument dat stadsplanning en veiligheid versterkt.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt 1
2000 Antwerpen
België
Wat is er gebeurd?
Binnen het Safer Cities-traject gingen Antwerpse jongeren op stap in groepjes van vier tijdens begeleide ‘safety walks’. Samen met begeleiders en de schepen voor Gelijke Kansen verkenden ze ’s avonds verschillende buurten om in kaart te brengen waar zij zich onveilig voelen. Met behulp van een app en een vragenlijst duidden ze plekken aan waar ze hinder ondervinden van bijvoorbeeld straatintimidatie, slechte verlichting, drukte of gebrek aan sociale controle.
Deze aanpak maakt deel uit van een bredere 360°-aanpak waarbij niet alleen observaties worden verzameld, maar ook gesprekken worden gevoerd, campagnes gevoerd worden en beleidsaanbevelingen worden geformuleerd. De jongeren reflecteerden niet enkel op hun eigen ervaring, maar gingen ook met elkaar in gesprek over wat er nodig is om zich wél veilig te voelen in de stad.
De input uit de wandelingen werd gebundeld in een overzicht van risicolocaties. Vervolgens werden beleidsadviezen opgesteld rond onder meer verlichting, inrichting van publieke ruimte, toegankelijkheid van meldpunten en aanspreekbaarheid van hulpverlening. De stad engageerde zich om deze signalen mee te nemen in haar veiligheids- en gelijke kansenbeleid.
Daarnaast werd het traject aangevuld met vorming over grensoverschrijdend gedrag en omstaanderstrainingen. Jongeren leerden hoe ze elkaar kunnen ondersteunen wanneer ze getuige zijn van ongepast gedrag in de publieke ruimte, en welke rol ze zelf kunnen opnemen in het creëren van een veilige omgeving.
Waarom?
Onderzoek wijst uit dat 91% van meisjes en 28% van jongens al te maken hadden met seksuele intimidatie. Jongeren geven aan bepaalde straten te vermijden of ‘s avonds niet alleen te gaan, wat hun burgerrechten beperkt. Safety walks bouwen een directe brug tussen jongerenbeleving en stedelijke beleidssturing.
Wat waren de uitdagingen?
- Jongeren bereiken en mobiliseren voor participatie
- Betrouwbare, bruikbare data verzamelen uit subjectieve veiligheidsbeleving
- Vertaling van de verkregen inzichten naar beleidsacties en stadsinterventies
De succesfactoren
- Directe betrokkenheid van jongeren in kaart brengen van ‘hotspots’
- Begeleiding FHED: politiek (schepen Gelijke Kansen) en veldorganisaties
- Low-barrier format: enkel groepjes van vier wandelen met pin-tickets
- Gebruik van data in verdere Stad Antwerpen-campagnes zoals ‘WijGrijpenIn’
Tips voor andere gemeenten
- Organiseer kleinschalig met beperkte groepen per buurt
- Zorg voor politieke aanwezigheid tijdens acties
- Combineer technologische tools (pin-app) met fysieke wandelingen
- Koppel acties aan bredere campagnes zoals omstaandertrainingen
- Zet in op vervolgtrajecten: beleidsaanbevelingen, infrastructurele aanpassingen, sensibilisering
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.