Groeningepark

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
foto van het gerealiseerd project

Door van de Groeningeparking in het centrum een park te maken, verdwenen 118 parkeerplaatsen grotendeels (er resteren nog 18 plaatsen: voor bewoners, personen met een handicap en kortparkeren). Wat een onaantrekkelijke verharde ruimte was, is getransformeerd in een aangename verblijfsplek voor buurtbewoners, leerlingen van de naastgelegen school, bewoners van het aanpalende WZC en centrumbezoeker.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Kortrijk
Adres

Groeningelaan
8500 Kortrijk
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

In het park zijn 4 zones: stadzone, flexibele zone, zone voor gecultiveerde natuur en natuureiland. Zo wordt een geleidelijke overgang gemaakt van stedelijk gebied naar groene gordel. Naast het groene aspect zetten we ook in op blauw. We houden het water zoveel mogelijk ter plaatse en laten het infiltreren in de bodem. Voor de nieuwe bestrating werd gewerkt met cementvrije BSS (zie link verderop).

Van de oorspronkelijk 118 parkeerplaatsen resteren er nog plaatsen: voor bewoners, personen met een handicap en kortparkeren.

Waarom?

Dit project is één van de vele inspanningen om de stadskern leefbaarder en klimaatrobuuster te maken. Er werd uitgebreid ingezet op betrokkenheid vanuit de buurt via experimenten met tijdelijke functies, een praatplan en een kwalitatief communicatietraject (infomomenten, website, sociale media-campagne,…) Het helpt uiteraard om de LEKP-doelstellingen te bereiken. 

Het beoogde resultaat

Er werd een ontharding gerealiseerd van ongeveer 2000 m2. We zien dat het park gebruikt wordt door de buurt. Het feit dat het WZC intussen hun terras verplaatste naar de voorkant van het gebouw ipv de achterzijde, is een goede indicatie dat het project geslaagd is en de leefbaarheid ten goede komt.

Wat waren de uitdagingen?

In een automaatschappij is het niet vanzelfsprekend een ‘parking’ te transformeren tot een ‘park’.  Een goed doordachte strategie om een sterk draagvlak bij de gemeenschap te bekomen is een must.  

De succesfactoren

(meer uitgebreide versie in bijlage)

  • Werk stapsgewijs
  • Bij herschikking zorgden we voor een onmiddellijk positief effect (school + tijdelijke functies)
  • Zoek een katalysator voor draagvlak, hier was dat de school
  • Denk goed na over je participatie
  • Neem de tijd
  • Wees voldoende ambitieus

Tips voor andere gemeenten

zie succesfactoren (uitgebreide versie in bijlage)

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op