Groen Hart Zolder

CC Muze verhuisde in 2019 naar ZLDR MINE, een knappe herbestemming van de oude steenkoolmijn van Zolder. Deze verhuizing bood perspectieven voor de oude locatie pal in het centrum van Zolder. Er werd een masterplan ‘Groen hart voor Zolder’ opgemaakt waarin de natuur centraal staat, met aandacht voor sport, onderwijs en gemeenschapsvoorzieningen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder
België
Wat is er gebeurd?
Het oude CC werd gesloopt en maakte plaats voor een nieuwbouw van een school De Leerplaneet, een energiezuinig gebouw met warmtepompen, groendaken, zonnepanelen en groene speelplaats. Het doet als open school dienst voor een ruimer gebruik.
Verder werd er ook beslist om het overdekt zwembad, 2 sporthallen, 3 tennisterreinen en aangrenzende verharde parkings te slopen en in 2023 te vervangen door 1 nieuwe polyvalente sportzaal met een groene kleine parking.
Auto’s worden op de gehele site zoveel mogelijk geweerd.
De basisschool Beekbeemden werd vervolgens gesloopt en dit geheel terrein werd teruggegeven aan de natuur. Na de aanleg van 2 wadi’s en een trage weg werden eind 2023 de eerste bomen van een geboortebos op deze locatie geplant.
Waarom?
De gebouwen van de gemeentelijke basisschool waren na bijna 50 jaar verouderd en bevond zich in watergevoelig gebied, zonder uitbreidingsmogelijkheden. Het masterplan hertekent het centrum van Zolder en benut de opportuniteiten om er een aantrekkelijke omgeving van te maken. Er worden via het project een aantal LEKP-doelstellingen gerealiseerd.
Het beoogde resultaat
Er werden 31 nieuwe bomen geplant, 11.293 m2 ontharding gerealiseerd, 3729 m3 wateropvang, 930 m extra fietspad, 795 m rijweg omgevormd tot fietsstraat.
De omgevingsaanleg kreeg een 2e plaats van de Openbaargroen-awards van de VVOG.
Wat waren de uitdagingen?
Groen Hart voor Zolder was een zeer omvangrijk project, bestaande uit verschillende deel- en nevenprojecten. De uitdaging was om al deze projecten op een (toch wel) korte tijdspanne, maar ook op beperkte oppervlakte naast of achter elkaar te realiseren waarbij er zo weinig mogelijk hinder werd veroorzaakt naar de nabije omgeving.
De succesfactoren
Gedurende de uitvoering kwamen niet enkel de technische moeilijkheden aan bod maar ook de complexiteit van het coördineren van de diverse projecten naast en achter elkaar, en dit vooral op vlak van communicatie, afstemming, hinder en planning.
Tips voor andere gemeenten
Betrek vanaf het begin elke betrokkene bij het dossier met extra aandacht aan de gebruikers, de omwonenden, de handelaars en de bezoekers. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan het project en wordt er draagvlak gecreëerd binnen de buurt en de gemeente.
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.